Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Bratislave odpremiérovali Šulíkovho Muža so zajačími ušami

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Film Muž so zajačími ušami vstúpi do kinodistribúcie vo štvrtok 1. júla.

Bratislava 29. júna (TASR) - Po slávnostnom uvedení na Art Film Feste v Košiciach si Muža so zajačími ušami mohli v pondelok pozrieť premiérovo diváci v Bratislave. Lyrická komédia z dielne režiséra Martina Šulíka (Záhrada, Krajinka, Tlmočník), ocenená aj dvoma cenami z Medzinárodného filmového festivalu Varšava, rozpráva príbeh spisovateľa, ktorému pri písaní nového diela narastú zajačie uši.

Vďaka nim je schopný zreteľne vnímať ľudské myšlienky a zistí, že jeho blízki ho posudzujú celkom inak, než predpokladal. Otázne je, či sa mu podarí obraz o sebe v očiach druhých zmeniť.

V titulnej úlohe Šulíkovej tragikomédie sa predstaví známy český herec a režisér Miroslav Krobot. „Mal som pocit, že tej postave bude rozumieť, pretože je to tvorivý človek, má podobnú skúsenosť s prostredím, v ktorom sa film odohráva. Okrem toho, má nejaké vnútorné tajomstvo, to bolo pre tú postavu dôležité," povedal pre TASR Šulík.

V jeho snímke si ďalej zahrali Zuzana Kronerová, Alexandra Borbély, Táňa Pauhofová, Zuzana Mauréry či Oldřich Kaiser. „Stretávanie sa s tými ľuďmi každý deň na pľaci bolo veľmi zaujímavé, každý z nich mal veľa nápadov a nejakým spôsobom ten film posunul dopredu," dodal Šulík k nakrúcaniu filmu, ktorý označil aj za rozprávku.

Jej hlavným hrdinom je spisovateľ na prahu šesťdesiatky bilancujúci svoj život. „Začne sa rozprávať so svojimi blízkymi a priateľmi a uvedomí si, že svet je trochu iný, ako si sám myslel," priblížil Šulík.

„Mali sme šťastie, že v tom filme hrá veľa dobrých postáv. Mirek Krobot má veľkú postavu, prepája všetky epizódy, ale aj herci, ktorí hrajú menšie postavy, vniesli do toho kus seba, vytvorili živé figúry," dodal autor námetu, spoluscenárista, režisér a producent snímky, ktorú nakrútili už pred dvoma rokmi.

Jej cestu za divákmi však zastavila koronakríza a s ňou spojené opatrenia. „Videl som film po dvoch rokoch a to, čo ma na ňom najviac bavilo, boli herecké výkony," podčiarkol Šulík.

Film Muž so zajačími ušami vstúpi do kinodistribúcie vo štvrtok 1. júla.