Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa predstaví národný mládežnícky orchester S. Írska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Deväťdesiat hudobníkov od 14 do 23 rokov vystúpi na koncerte pre kampaň Na kolesách proti rakovine Nadácie Výskum rakoviny vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v stredu 22. augusta.

Bratislava 20. augusta (TASR) - V Bratislave sa predstaví národný mládežnícky orchester Severného Írska Ulster Youth Orchestra. Deväťdesiat hudobníkov vo veku od 14 do 23 rokov vystúpi na benefičnom koncerte pre kampaň Na kolesách proti rakovine Nadácie Výskum rakoviny vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v stredu 22. augusta o 19. hodine.

V programe pod taktovkou dirigenta Courtneyho Lewisa z Belfastu zaznejú diela Leonarda Bernsteina (predohra ku Candide), Clauda Debussyho (Rapsódia pre klarinet a orchester), Georgea Gershwina (Američan v Paríži), Ryana Molloya (Ogham) a Hamiltona Hartyho (Deti Líra). Na koncerte, ktorý je súčasťou festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti 2018, vystúpia dvaja umelci, ktorí pôsobili v Ulster Youth Orchestra, známy klarinetista William Curran a sopranistka Aoife Miskellyová.

Ulster Youth Orchestra (UYO) bol založený v roku 1993. Vedenie orchestra zo Severného Írska využíva špeciálnu príležitosť 25. výročia založenia a predstavuje svoje talenty doma, vo Viedni a v Bratislave.

TASR za organizátorov podujatia informoval Ján Juráš.