Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Ódu na radosť J. Cikkera a L. van Beethovena si vychutnáte v SF

Koncertná sieň Slovenskej filharmónie v budove bratislavskej Reduty, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Na koncertoch, ktorými si v bratislavskej Redute pripomenú 30. výročie vzniku Slovenskej republiky, sa predstaví aj Slovenský filharmonický zbor, kvarteto sólistov a recitátor Štefan Bučko.

Bratislava 21. marca (TASR) – V Slovenskej filharmónii (SF) zaznie vo štvrtok a piatok (23. a 24. 3.) Óda na radosť Jána Cikkera a Ludwiga van Beethovena. Dve vokálno-inštrumentálne diela s filharmóniou naštudoval jej šéfdirigent Daniel Raiskin. Na stretnutie s ním pozýva SF svojich návštevníkov do foyer o 18.15 h pred piatkovým koncertom. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Na koncertoch, ktorými si v bratislavskej Redute pripomenú 30. výročie vzniku Slovenskej republiky, sa predstaví aj Slovenský filharmonický zbor, kvarteto sólistov (Eva Hornyáková, soprán, Alena Kropáčková, mezzosoprán, Ondrej Šaling, tenor, Tomáš Šelc, basa) a recitátor Štefan Bučko. V ich podaní bude znieť oratórium na slová Milana Rúfusa pre sóla, recitátora, miešaný zbor a orchester Óda na radosť Jána Cikkera a Symfónia č. 9 d mol, op. 125 s Ódou na radosť Ludwiga van Beethovena, ktorej vyvrcholením je zhudobnenie Schillerovho básnického textu.

"Slovenského skladateľa Jána Cikkera inšpirovala k napísaniu diela Rúfusova básnická zbierka a požiadavka od umeleckého riaditeľa lipského Gewandhausorchestra Kurta Masura, ktorý objednal slávnostné oratórium pri príležitosti 200. výročia slávneho telesa," približuje SF Cikkerovo dielo. Dodáva, že Ludwig van Beethoven plánoval zhudobniť Schillerovu báseň Óda na radosť v mladosti, k jej spracovaniu sa dostal až v roku 1823. Premiéra diela sa uskutočnila 7. mája 1824.