Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V trnavskom Divadle Jána Palárika uvedú premiéru Lunapark v hlave

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Herecký ansámbel tvoria absolventi VŠMU a dlhoročný herec Divadla Jána Palárika Vladimír Jedľovský, ktorý stvárňuje postavu samotného Ferlinghettiho.

Trnava 24. júna (TASR) – Autorský divadelný projekt o Lawrencovi Ferlinghettim bude mať premiéru v trnavskom Divadle Jána Palárika (DJP) v piatok pod názvom Lunapark v hlave.

Vznikol pod hlavičkou občianskeho združenia Viac kultúry, je adaptáciou poetickej, prozaickej a dramatickej tvorby amerického umelca. Príležitosť v ňom dostali mladí absolventi Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Informovala o tom PR DJP Lucia Turňová.

Autorom textu a zároveň režisérom inscenácie je Mário Drgoňa, dramaturg a prekladateľ, ktorý v súčasnosti pôsobí ako lektor dramaturgie v Slovenskom národnom divadle. Tvorivý tandem v oblasti dramaturgickej zložky dopĺňa poslucháčka divadelnej réžie VŠMU Hana Launerová. Ústrednými témami tejto tvorivej dvojice sú hľadanie jedinca v spoločnosti a spoločnosti v jedincovi, intimita, identita a právo na súkromie a slobodu. V tvorbe hľadajú cesty autorského i hereckého odstupu, či využitie potenciálu ľudského hlasu a tela.

Výtvarno-kostýmová zložka inscenácie patrí Andrei Madleňákovej, ktorá sa pri vytváraní atmosféry inšpirovala prvkami žánru noir a módnym štýlom 40. rokov minulého storočia. Herecký ansámbel tvoria absolventi VŠMU a dlhoročný herec DJP Vladimír Jedľovský, ktorý stvárňuje postavu samotného Ferlinghettiho. Jeho mladšie "ja" zastupujú Peter Martinček a Michal Spielmann, osudové ženy v rolách recepčnej a postavy menom Ona stvárňujú Natália Fašánková a Polina Nikolaevskaya.

Inscenácia sa odohráva v polosnovom opare staničného hotela, kde muž menom Ferling stretáva postavy zo svojej minulosti, ako i záblesky ideálov, ktoré v živote hľadal a snažil sa dosiahnuť, a prostredníctvom nich zhodnocuje a uzatvára celý svoj život. Hra bola pôvodne pripravovaná k 100. výročiu narodenia básnika, ktorý sa významne pričinil o vydanie a propagáciu tvorby desiatok autorov beatnickej generácie, no premiéru bude mať štyri mesiace po jeho smrti.