Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Videá liptovských matičiarov predstavia aj vymierajúce remeslá

Ilustračné foto. Foto: TASR - Romana Buganová

Snahou je okrem iného uchovať odkaz remesiel, ktoré sa zo životov ľudí pomaly vytrácajú.

Liptovský Mikuláš 12. februára (TASR) – Dom Matice slovenskej (MS) v Liptovskom Mikuláši prichádza s novým on-line projektom. Sériou videí matičiari predstavia činnosť ľudových remeselníkov a umelcov z Liptova. Prvú časť videoseriálu zverejnili v piatok.

"Celý uplynulý rok výrazne ovplyvnili opatrenia zamerané na boj s novým koronavírusom a táto situácia pokračuje aj dnes. Jednou z najviac trpiacich oblastí je práve kultúra. Keďže nemôžeme organizovať žiadne podujatia, rozhodli sme sa využiť on-line priestor," vysvetlil riaditeľ Domu MS v Liptovskom Mikuláši Marek Nemec.

Prvé video z dielne Domu MS v Liptovskom Mikuláši približuje dielo dlhoročného matičiara a bývalého učiteľa Jána Nemca. Ten sa počas svojho života venoval maľbe, drevorezbe a výrobe fujár i píšťal. V týchto dňoch už sa uskutočňujú prípravy na uvedení ďalšieho dielu.

Nemec zdôraznil, že ich snahou je tiež uchovať odkaz remesiel, ktoré sa zo životov ľudí pomaly vytrácajú. "Postupne sa dozvieme viac zo života nielen ľudových umelcov, ale aj profesionálnych maliarov, portrétistov či spisovateľov venujúcich sa písaniu básní či kníh," doplnil Nemec s tým, že všetci sú zároveň členmi MS.