Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Vychádza prvá monografia výtvarníčky Silvie Krivošíkovej

Bez popisu Foto: S.Krivošíková

Od roku 2012 tvorí a žije vo Viedni.

Zvolen 9. februára (TASR) - Každodenná existencia ako forma umenia charakterizuje tvorbu slovenskej výtvarníčky Silvie Krivošíkovej. Je tiež názvom eseje kurátora Petra Vaňousa, ktorá je súčasťou prvej monografie tejto autorky. Kniha vychádza v týchto dňoch s prispením Fondu na podporu umenia.

"Obrazy umelkyne sa plným hlasom zaraďujú do súčasnej českej i slovenskej výtvarnej kultúry a mapovanie, skúmanie a prezentácia jej maliarskeho diela má v súčasnej kultúre presvedčivé opodstatnenie," hovorí o autorke a jej tvorbe recenzent Ľudovít Hološka.

Ako ďalej uvádza, jej tvorba je osobitne zaujímavá procesom a metódami svojho vznikania. "Charakteristická je pre ňu kompozícia 'Zo série 40 x 30' uvedená v knihe, ktorá pozostáva zo 40 obrazov tvoriacich encyklopedický slovník maliarkinho komponovania. Alebo tiež knižná séria autoportrétov – malieb, uplatňujúcich rôznu mieru redukcie tvarov a foriem, dosahujúc tak jemnú rozličnosť psychologických výrazov."

Monografia vychádza v anglickom a českom jazyku, má 111 strán a prezentuje 80 farebných reprodukcií z časového rozpätia od roku 2008 po rok 2019.

Silvia Krivošíková, narodená v roku 1976 vo Zvolene, absolvovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (1998 - 2004, ateliér Vladimíra Popoviča). V roku 2003 študovala v Portugalsku na Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto. V roku 2008 spoluzakladala v Porte súkromnú galériu Kubikgallery. Od roku 2012 tvorí a žije vo Viedni.