Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výnimočnosť čipkárskeho remesla pripomína výstava v Tatranskej Lomnici

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Palkovič

Výstava je zameraná na tvorbu regionálnej čipky v dvoch oblastiach, a to ako estetickej súčasti tradičného ľudového odevu a bytového textilu.

Vysoké Tatry 16. novembra (TASR) – V Galérii Ústredia ľudovej umeleckej výroby v Tatranskej Lomnici sprístupnili výstavu Brezovská pletená čipka. Zameraná je na tvorbu regionálnej čipky v dvoch oblastiach, a to ako estetickej súčasti tradičného ľudového odevu a bytového textilu.

Výstava prezentuje tvorbu členiek Klubu pletenej čipky z Brezovej pod Bradlom, Hedvigy Kátlovskej a Anny Potúčkovej. Ich tvorba poukazuje na prínos v domovskom klube pletenej čipky, no i v čipkárstve samotnom, predovšetkým v regionálnom type čipky z Brezovej pod Bradlom. "Paličkovaná čipka má vďaka priaznivcom ľudovej tvorby stále miesto v tradičných remeslách. A i v dnešnej dobe ožívajú v rukách čipkáriek tradičné regionálne vzory," uviedla kurátorka výstavy Zuzana Tajek Piešovská. Pre verejnosť je prístupná do 28. februára.

Čipkárstvo má na západnom Slovensku bohatú históriu a táto technika sa využíva pri zhotovení súčastí ľudového odevu, čepcoch, rukávcoch a ručníkoch. Výrobcov inšpirovala natoľko, že jej bohatá ornamentálnosť a vysoká miera exkluzivity zapríčinili jej využitie aj v bytovom textile, napríklad na obrusoch, prikrývkach i vankúšoch.