Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Galéria Lomnica prichádza s uvedením novej monografie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spolu približne 80 Medveckej obrazov predstavuje druhý najrozsiahlejší súbor diel jedného autora, ktoré galéria vlastní.

Vysoké Tatry 14. mája (TASR) - Život, dielo i umelecké pohnútky prvej dámy výtvarného umenia Oravy predstavuje súborná monografia Mária Medvecká - Oravský príbeh v maľbe. Jej oficiálne uvedenie do života spojila Galéria Lomnica vo Vysokých Tatrách s vernisážou rozsiahlej výstavy autorkinej tvorby, informovali TASR organizátori.

Podľa nich vydanie publikácie dramaturgicky nadväzuje na predchádzajúce výstavné aj monografické aktivity galérie. "Najmä na tú líniu, ktorá skúma hraničný terén medzi 'slovenským príbehom' a 'domácimi alternatívami moderny'," priblížili s tým, že Medvecká navyše aj napriek svojmu umeleckému menu a širokospektrálnemu mapovaniu života na Orave takúto publikáciu nemá. "Vydaním monografie teda zapĺňame chudobné miesto v slovenskej umelecko-historickej spisbe, ktorá sa viaže k dôležitým peripetiám slovenského umenia 20. storočia," doplnili.

Výstava, ktorá uvedenie novej monografie sprevádza, má pozostávať z akvizícií a zbierok, ktoré Galéria Lomnica nadobudla za ostatných päť rokov. Spolu približne 80 Medveckej obrazov predstavuje druhý najrozsiahlejší súbor diel jedného autora, ktoré galéria vlastní.