Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Začína sa filmová prehliadka SCANDI, konať sa bude aj online

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Festival škandinávskej kinematografie slávnostne otvoria v sále Činohry Slovenského národného divadla (SND).

Bratislava 24. januára (TASR) - Celkovo 33 kín z celého Slovenska sa zapojilo do prehliadky súčasných severských filmov SCANDI 2022. V poradí 8. ročník podujatia, ktoré organizuje Film Europe, sa začína v pondelok, program ponúkne aj vo virtuálnej kinosále.

Prehliadka prinesie desať festivalových predpremiér, 15 zaujímavých starších severských titulov a päť legendárnych švédskych filmov z 20. storočia minulého storočia, ktoré posunuli vývoj kinematografie. "Bohatý bude aj sprievodný program, ktorý zahŕňa medzinárodné, ale aj domáce diskusie, cestovateľskú prednášku, živé koncerty," TASR informoval PR manažér Marek Suchitra.

Festival škandinávskej kinematografie slávnostne otvoria v sále Činohry Slovenského národného divadla (SND). Úvodnou snímkou je historická dráma Margrete - Kráľovná severu. Ide o jeden z najväčších príbehov severských krajín, príbeh o jednej z najmocnejších žien v európskych dejinách, príbeh ženy, ktorá zjednotila Škandináviu. "Film natočila Charlotte Sieling, ktorá je jednou z najznámejších dánskych filmárok a režisérkou televíznych seriálov ako Vláda, Most a Homeland," priblížil Suchitra. Súčasný pohľad podľa neho prinesie druhá snímka Ninjababy. "Režisérka Yngvild Sve Flikke sa vo svojom celovečernom filme venuje téme neželaného tehotenstva v generácii mileniálov. Film bol ocenený cenou Najlepšia európska komédia," dodal Suchitra.

Potvrdil, že SCANDI 2022 potrvá do nedele 30. januára a uvedie desať festivalových predpremiér. V kinách si diváci môžu pozrieť príbehy silných žien, neželaného tehotenstva, emancipácie, krízy mužnosti, premietané filmy sa venujú aj téme psychických problémov detských hviezd či futbalových nádejí. V programe figurujú tiež pravdivé príbehy dvoch umelkýň, komédie, horory a jeden animovaný dokument zaoberajúci sa minoritou v minorite.

Sviatok škandinávskej kinematografie bude prebiehať aj vo virtuálnej kinosále Edisonline, aby si prehliadku malo šancu pozrieť čo najviac divákov. "Od stredy (26. 1.) sa môžu tešiť na päť dní plných škandinávskych filmov, ktoré určite ešte nikde nevideli. Každý deň budú v ponuke dva filmy. Projekcie sa začínajú v presný čas, nejde ich zastaviť ani pretočiť. Rovnako ako v kine," avizuje organizátor. Sprievodný program, diskusie, prednášky i živé koncerty, budú prebiehať vo festivalovom kine Film Europe v bratislavskom Pistoriho paláci. Vybrané diskusie budú dostupné aj on-line na sociálnych sieťach organizátora a mediálnych partnerov.