Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Kultúra

Najväčší kultúrny festival v Bratislave ponúkne vyše 250 podujatí

Tlačová konferencia hlavného mesta SR Bratislavy a Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) na tému Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2014, 4. júna 2014 v Bratislave. Na snímke primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (uprostred), predseda BKIS Vladimír Grežo (vpravo) a predseda bratislavskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB) František Stano (vľavo) Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlavný program sa začne vo štvrtok 12. júna niekoľkými podujatiami.

Bratislava 4. júna (TASR) – Takmer trojmesačný multižánrový festival Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2014 pripravuje samospráva hlavného mesta SR s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS) i množstvom ďalších spoluorganizátorov. Pestrý program rôznych kultúrnych žánrov pre všetky vekové kategórie ponúka aj tohtoročný 39. ročník masového podujatia.

„Unikátne je, že kultúra nebude len v kamenných priestoroch, ale aj na námestiach a v uliciach. To vytvára mestskú atmosféru, kvôli ktorej sem chodia hostia zo Slovenska i zahraničia. Od polovice júna do polovice septembra v rôznych programoch sa predstaví okolo 3000 umelcov z celého sveta. Do kultúrneho leta sa nám hlásia aj mestské časti, čo je dobre, že dianie sa rozširuje po celom meste," informoval dnes na tlačovej konferencii primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Podľa riaditeľa BKIS Vladimíra Greža letný festival je veľmi široký projekt, na ktorom spolupracuje vyše 70 partnerov. Jeho mohutnosť potvrdzujú účinkujúci z 32 krajín i žánrové zastúpenie od hudby cez výtvarné, filmové, tanečné, divadelné a iné umenie. „Máme 18 festivalov, 12 hudobných cyklov. Projektov bude viac ako 250 a počet scén nám narástol na 37 miest v Bratislave,“ povedal pre TASR Grežo.



Hlavný program

Z tlačovej konferencie hlavného mesta SR Bratislavy a Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) na tému Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2014, 4. júna 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Hlavný program sa začne vo štvrtok 12. júna niekoľkými podujatiami. Najskôr o 17.00 h slávnostne pribudne pamätná dlaždica herečky Evy Krížikovej na Chodník slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava. Potom sa spevácke zbory z Ruska, Poľska, Česka a Slovenska predstavia na otváracom koncerte 9. medzinárodného festivalu sakrálnej a zborovej hudby Musica sacra v Jezuitskom kostole.

Úvodný deň zavŕši o 20.00 h na Hlavnom námestí pod holým nebom prvýkrát prístupná širokej verejnosti módna prehliadka najnovšej letnej kolekcie v rámci Bratislavských módnych dní. Okrem tejto novinky sa prvýkrát počas leta bude hrať v Divadle L+S, pribudne aj rozprávkový festival nielen pre deti Kde bolo, tam bolo, koncerty v Slovenskej filharmónii i Noc hudby.

V ďalšom programe nechýbajú tradičné festivaly Viva Musica, Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza, Bratislava Street Art Festival, Bratislavský organový festival, Festival Slovakia folk, Medzinárodný festival detských folklórnych súborov. Opäť bude medzinárodné podujatie Socha a objekt, divadelné Letné Shakespearovské slávnosti, Dni majstrov ÚĽUV, Letný Bažant Kinematograf či množstvo literárnych a hudobných programov v čitárni U červeného raka, Slovenskej národnej galérii a v iných priestoroch.

Okrem rôznych brožúrok v BKIS je podrobný program aj na internetových stránkach www. bkis.sk a www.bratislava.sk.