Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Kultúru na pohraničí budú deti skúmať cez nový šlabikár

Ilusračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Cvičenia podľa Žabenského trénujú koncentráciu, vnímavosť a schopnosť logického myslenia.

Dolný Kubín 2. júna (TASR) – Ľudovej kultúre na slovensko-poľskom pohraničí sa venuje nová interaktívna publikácia pre deti, ktorá vyšla v týchto dňoch. Má názov Etno divy – šlabikár folklóru poľsko-slovenského pohraničia a je výsledkom medzinárodného projektu Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne a Regionalneho osrodku kultury v Bielsku-Bialej.

Ako TASR informoval Miroslav Žabenský z Oravského kultúrneho strediska, šlabikár s pracovnými úlohami pre deti má dve jazykové verzie – slovenskú a poľskú. Pozostáva zo štyroch častí, každá z nich hovorí o zvykosloví a tradíciách jedného z ročných období. "Publikácia nie je typickým prehľadom vedomostí o tradičnej ľudovej kultúre, ale zbierkou ilustrovaných úloh spočívajúcich v doplnení, kreslení, vyfarbení, vyhľadávaní," priblížil Žabenský.

Cvičenia podľa neho trénujú koncentráciu, vnímavosť a schopnosť logického myslenia. Sú založené na aktuálnom príbehu o živote človeka v minulosti.

"Veríme, že čas strávený skúmaním podôb poľsko-slovenskej kultúry čitateľom prinesie veľa radosti a spokojnosti, poskytne odpovede na otázky, kto som a odkiaľ som," dodal Žabenský.