Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Kurátor výstavy K. Vidrovej: Je excelentná, Slovensko takú nezažilo

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Prvú autorskú výstavu Život je krásny mala Vidrová v Pálffyho paláci v Bratislave v roku 2017.

Bratislava 11. júna (TASR) – Na Západnej terase Bratislavského hradu otvorili v stredu (10. 6.) výstavu obrazov výtvarníčky Kataríny Vidrovej pod názvom Ste deti, ktoré na to zabudli.

"Deti sa vyvíjajú, všetky radi maľujú. Keď vyrastieme, máme to v spomienkach, hlavne keď starneme a opäť sa stávame deťmi. Zabudli sme na to, ako sme sa cítili, keď sme deti, ale pomaly prichádzame do veku, keď opäť preciťujeme detstvo veľmi radi," komentovala názov výstavy umelkyňa, ktorá svoje diela podpisuje Katarína Vidra. S maľbou začala po päťdesiatke, najradšej tvorí technikou olej, ale aj jeho kombinácie s akrylom. Prezentuje sa abstraktnou maľbou, má blízko k expresionizmu i surrealizmu. "Presne sa neškatuľkujem, robím aj koláže, ale nie vo veľkom množstve, takisto jemnú figuratívnu maľbu," povedala pre TASR Vidrová, ktorej diela mohli obdivovať priaznivci umenia na domácich i zahraničných skupinových výstavách. Sama autorka priznáva, že jej obrazy sú "rozlietané", nájdu sa v galériách i súkromných zbierkach v Taliansku, Nemecku, Rakúsku, Česku, na Ukrajine, ale aj v Kuvajte.

Prvú autorskú výstavu Život je krásny mala Vidrová v Pálffyho paláci v Bratislave v roku 2017. "Po troch rokoch som chcela hrad a to sa mi pošťastilo, aj keď po 'korone' neviem, aká bude návštevnosť," poznamenala k aktuálnej výstave. Tá predstavuje vyše 50 diel Bratislavčanky, ktorá o sebe tvrdí, že hovorí viacerými cudzími jazykmi a maľba je jedným z nich. Na plátno dáva svoje pocity, zážitky, zjavenia, objavujú sa aj kríže. "Som veriaci človek a som na to hrdá," priznala Vidrová s tým, že v živote mala viacero možností "vrátiť sa do života": "Bola som veľmi chorá, pre mňa kríž je vykúpenie, láska, všetko dávam do toho."

Aktívne sa zúčastňuje na medzinárodných umeleckých sympóziách a workshopoch. Viaceré diela každoročne venuje nadáciám, ktoré dražbou diela získajú finančné prostriedky na liečbu onkologicky chorých detí. Podporuje aj benefičné projekty a podujatia. "V súčasnom umení sa objavila nečakane, ale s o to väčším prekvapením. Priniesla pestrosť, farebnosť, abstraktné príbehy s mierou naratívnosti. Jednoducho, nový maliarsky výraz umelkyne, ktorá chce maľbou nakresliť to, na čo slová nestačia," píše v úvode katalógu k výstave jej kurátor Ľuboslav Moza.

"Na jediný obraz nemôžete povedať, že tento by tu nemusel byť. Je to skvostný výber abstraktného expresionizmu. Katka Vidrová má ešte jednu špeciálnosť, snaží sa v tých veľkých abstraktných plátnach naznačiť dej, nejaký príbeh, ako by ste tam našli postavičku, dom a podobne, ktoré môžu byť náhodné alebo aj cielené. A v tom je to krásne," povedal pre TASR Moza a k autorskej výstave K. Vidrovej dodal: "Jej umenie je nositeľom energie, ktorá ľuďom chýba, energie, ktorá prináša stav šťastia, úsmevu a radosti. Je to excelentná výstava, akú snáď v poslednom období Slovensko nezažilo."

Výstava potrvá do 4. júla, otvorená je denne od 12.00 do 18.00 h (okrem pondelka).