Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Farským dňom sa začal 32. ročník slávnosti svätého Gorazda v Kútoch

Ilustračné foto. Foto: TASR

Tohtoročné slávnosti svätého Gorazda v Kútoch sa konajú pod záštitou predsedu Matice slovenskej Mariána Gešpera a starostu Kútov Branislava Vávru.

Kúty 24. júla (TASR) – Farským dňom na tému Neočakávaná cesta svätého Jozefa a ranným behom sa v sobotu začal 32. ročník slávnosti svätého Gorazda Kúty 2021. Ich poslaním je približovať život a dielo vzdelanca a svätca Gorazda a napomáhať k šíreniu jeho kultu a úcty, informoval za organizátorov Miroslav Holečko.

Program slávnosti bude pokračovať aktivitami pre rodiny, lukostreleckou súťažou, kvízmi a ďalšími súťažami pre deti a dospelých či posedením vo farskej záhrade pri hudbe. Program prvého dňa vyvrcholí svätou omšou, ktorej celebrantom bude správca farnosti Kúty František Moško.

V nedeľu (25. 7.) budú slávnosti pokračovať Gorazdovským dňom v Rímsko-katolíckom kostole sv. Jozefa Pestúna a slávnostnou svätou omšou. Celebrantom bude Moško, účinkovať bude Chrámový zbor Scholla cantorum pod umeleckým vedením Antónie Palkovičovej. Následne sa pri Pamätníku zrodu svätogorazdovskej tradície na Slovensku uskutoční spomienkový akt pod názvom Kúty – Betlehem slovenskej svätogorazdovskej tradície. Pamätník, ktorý vznikol v dielni akademického sochára Mariana Polonského a jeho syna Tomáša, bol odhalený pri jubilejných 20. Slávnostiach svätého Gorazda v Kútoch v júli 2009.

Tohtoročné slávnosti svätého Gorazda v Kútoch sa konajú pod záštitou predsedu Matice slovenskej Mariána Gešpera a starostu Kútov Branislava Vávru. Ich organizátormi sú rímskokatolícka cirkev a obec Kúty, Spoločnosť svätého Gorazda Bratislava, Matica slovenská Martin, Rada KBS pre vedu, vzdelanie a kultúru, Cyrilometodská spoločnosť Bratislava a Miestny odbor Matice slovenskej Kúty.