Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Kultúra

L. Chudík bol priekopník moderného slovenského herectva reálneho tónu

Zaslúžilý umelec Ladislav Chudík v hereckej šatni pred divadelnou skúškou. Foto: TASR/Magda Borodáčová

Nedožité 100. výročie narodenia legendy slovenského herectva Ladislava Chudíka pripomenie fotografická výstava,.

Bratislava 22. mája (TASR) - Nedožité 100. výročie narodenia legendy slovenského herectva Ladislava Chudíka pripomenie fotografická výstava, ktorú v stredu otvoria vo Výstavnej sieni novej budovy Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. "Ide o redizajn pôvodnej výstavy z roku 2014," uviedla pre TASR Lenka Leláková z Divadelného ústavu. Autorkou výstavy o živote a umeleckej tvorbe herca, ktorý len na doskách SND stvárnil vyše 130 postáv, je Ľubica Krénová. Výstava potrvá do 22. júna.

"Ladislav Chudík bol hercom, o ktorých sa hovorí, že nehrajú, ale sú," povedala Krénová k umelcovi patriacemu k mladším predstaviteľom prvej profesionálnej generácie hercov našej prvej divadelnej scény. "Jeho herectvo postupne vyzrievalo do neteatrálneho prejavu, zbaveného tradičných a zovšeobecňujúcich ornamentov, formovaného intelektom, ale precíteného a zvnútorneného," poznamenáva Krénová s tým, že základom Chudíkovej intonačnej krivky sa stala významová logika textu. "Svojím prístupom sa tak stal priekopníkom moderného slovenského herectva 'reálneho tónu'."

Pri príležitosti 100. výročia narodenia herca dáva Divadelný ústav do pozornosti aj publikáciu Ladislav Chudík, ktorá vyšla v roku 2009. Autorka Ľubica Krénová v nej čitateľom predstavuje ľudský i profesijný profil nášho najvýznamnejšieho herca "prvej činohry" nielen prostredníctvom jeho divadelných, filmových, televíznych a rozhlasových postáv, ale aj ako obyčajného človeka so všetkými ľudskými radosťami i starosťami.

Storočnicu umelca si SND pripomenie aj vo štvrtok 23. mája podujatím Hommage á Ladislav Chudík. Majstrovstvo umelca, ktorý vyše šesť desaťročí patril k najvyťaženejším hercom bratislavského divadelníctva, si budú môcť diváci pripomenúť archívnym záznamom inscenácie drámy Luigiho Pirandella Henrich IV. z roku 1970 v réžii Petra Mikulíka. Okrem Chudíka v nej účinkujú aj ďalšie legendy slovenského herectva - Mária Prechovská, Božidara Turzonovová, Elo Romančík, Viliam Záborský, Dušan Jamrich a iní.