Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

VIDEO: Ľ. Guman odhaľuje trináste komnaty človeka na novej výstave

Na snímke výtvarník, grafik, ilustrátor Ľubo Guman počas vernisáže DEGENERÁCIA III vo Východoslovenskej galérii v Košiciach 25. júna 2015. Výstava potrvá do 30. augusta 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

Za svoju tvorbu získal už niekoľko domácich i zahraničných ocenení.


Košice 25. júna (TASR) - Odhaliť vnútro človeka, jeho slabosti, prirodzenosť sa pokúsil výtvarník, grafik, kresliar a maliar Ľubo Guman (1964) v aktuálnej profilovej výstave De/Generácia. Diela budú vystavené vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej ulici v Košiciach do 30. augusta.

Výtvarník nadviazal na svoje prechádzajúce dve výstavy na túto tému, prvú prezentoval v Prahe pred 15 rokmi, druhú ukázal neskôr v Berlíne. "Je to postup tej De/Generácie a nemení sa v človeku, takže som bol nútený to opäť inovovať a opäť obkresliť to, čo sa skrýva v duši človeka," priblížil po dnešnej vernisáži pre TASR Guman. Zatiaľ čo prvú výstavu tvorili kresby, druhá presahovala čiastočne o maľby, aktuálnu tvorí kresba tušom a perom, maľba olejom a akrylom a dopĺňajú ju aj grafické listy. Diela zobrazujú gestá zdanlivo humanoidných bytostí, emočné kŕče, úškľabky či bolestné deformácie tváre.

Umelec si Košice ako výstavné miesto svojej práce nevybral náhodne. "Ako som sa tu dobre naučil kresliť, takto som to prišiel po 35 rokoch spätne odprezentovať tu, takže vraciam sa vlastne domov, do výtvarného domova," vysvetlil. Samotný návrat k téme mal v pláne už dávnejšie. "Je to stále aktuálna téma, ten degenerátor súčasného myslenia človeka je, mám pocit, čím ďalej, tým silnejší."

Guman chce odhaliť množstvo trinástych komnát človeka cez svoju čiarkovú kresbu a červenú maľbu a "vyuzliť" von, do pozitívna. "Aby sa troška možno aj ľudia zamysleli, spomalili a postáli pri umení, lebo mám pocit, že v poslednom čase je umenie naozaj veľmi konzumné a dekoratívne."

Vystavené diela sú založené na organickej a personifikovanej telesnosti, ktorej ústredným identifikačným znakom sa vždy stáva hlava. „Postavám dominuje sprvu jednoduchá línia, ktorá sa živelne, až metastaticky rozbieha do prázdneho priestoru, v ktorom sa následne deformuje, pričom hyperbolizuje výsledný obraz o nové konotácie na hranici existencie, odporu, fantastiky či grotesknosti," uviedol kurátor výstavy Pavel Urban.

Ľubo Guman študoval na Strednej umelecko-priemyselnej škole a na UPJŠ v Košiciach, pričom vystavoval na vyše 40 samostatných a kolektívnych výstavách na Slovensku a v zahraničí. Za svoju tvorbu získal niekoľko domácich i zahraničných ocenení.