Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Historickú knižnicu Tranoscia otvorili v starej fare v L. Mikuláši

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tranovského knižnica v Liptovskom Mikuláši je spojená s menom Jána Mocka.

Liptovský Mikuláš 28. júna (TASR) – Historickú knižnicu Tranoscia otvorili v piatok (26. 6.) v starej evanjelickej fare na Tranovského ulici v Liptovskom Mikuláši, ktorej správcom je mestské Múzeum Janka Kráľa. Podľa tlačovej tajomníčky Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Jany Nunvářovej sa spoločnosť Tranoscius hlási k bohatému dedičstvu Juraja Tranovského a ako vlastník knižničného fondu Historickej knižnice Tranoscia má záujem na jej sprístupnení širokej verejnosti.

"Prostredníctvom významných evanjelických osobností, ktoré pôsobili vo vydavateľstve Tranoscius, si aj súčasné vedenie uvedomuje svoju spätosť a literárnu previazanosť s mestom Liptovský Mikuláš. Tranoscius aj Múzeum Janka Kráľa majú záujem na dlhodobej spolupráci, predovšetkým v oblasti sprístupnenia knižného fondu, jeho výskumu a propagácie prínosu ECAV na Slovensku," uviedla Nunvářová.

Múzeum Janka Kráľa je zamerané na budovanie komplexnej múzejnej dokumentácie mesta Liptovský Mikuláš. "S dôrazom na históriu, literárnu históriu a etnografiu. S týmto cieľom spravuje historickú knižnicu, obsahujúcu knihy z pozostalostí viacerých liptovských osobností," doplnila tlačová tajomníčka ECAV.

Tranovského knižnica v Liptovskom Mikuláši je spojená s menom Jána Mocka. "Ako cirkevný historik sa venoval zabudnutej a nepoznanej cirkevnej minulosti. Upozorňoval na vzácne dedičstvo, predovšetkým na duchovnú pieseň, ktorá sa stala predmetom jeho výskumných prác. Pozornosť venoval najmä tvorcovi kancionála Cithara Sanctorum, Jurajovi Tranovskému. Pripravil dlhý rad jeho historických, životopisných aj hymnologických prác a aj vďaka nemu vznikla knižnica Tranovského, ktorá tvorí veľkú časť expozície," dodala Nunvářová.