Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Laco Lučenič a Midi Lidi zahrajú na Pohode koncert pre Mekyho Žbirku

Na archívnej snímke spevák, skladateľ a inštrumentalista legendárnej hudobnej skupiny Modus Laco Lučenič. Foto: TASR/Martin Baumann

Na otvorení Pohody sa dohodli organizátori ešte s Mekym. Podľa nich sa Žbirkovi páčil koncept, že by sa zahral jediný album – Nemoderný chalan.

Bratislava 22. marca (TASR) - Pohodu 2022 otvorí koncert, ktorý oslávi tvorbu Mira Žbirku. Zaznejú na ňom pesničky z Mekyho albumu Nemoderný chalan, ktorý nahral v produkcii Laca Lučeniča s ich kapelou Limit v roku 1984 a ďalších dvoch albumov Chlapec z ulice a Zlomky poznania. TASR o tom informoval PR manažér festivalu Anton Repka.

"Zapôsobil ako zjavenie. Hudba, aranžmány, texty, Mirov spev, obal, grafika, klipy... Všetko zafungovalo perfektne, dovtedy obľúbený popový spevák oslovil aj ďalších ľudí mimo mainstreamu," pripomínajú organizátori Pohody opus s názvom Nemoderný chalan. "Platňa ukázala, aký význam má produkcia v hudbe, v tomto ohľade šlo o prelomové dielo v histórii slovenskej pop music. Na tento odvážny počin nadviazali ďalšie dva albumy – Chlapec z ulice a Zlomky poznania," dodávajú.

Na otvorení Pohody sa dohodli organizátori ešte s Mekym. Podľa nich sa Žbirkovi páčil koncept, že by sa zahral jediný album – Nemoderný chalan. "Tešil sa, že po prvom pohoďáckom koncerte, kde hral pred The Prodigy, si tentoraz zahrá v rovnaký deň ako Nick Cave, ktorého mal veľmi rád. Veľmi sa tešil na spoluprácu s Midi Lidi a sám navrhol, aby súčasťou tohto dobrodružstva bol Laco Lučenič, s ktorým sa po albume Zlomky poznania nadlho rozišli. Laco nadšene a zvedavo súhlasil," dodávajú. "Zvažovali sme, čo s rozbehnutým projektom urobiť, keď Meky zomrel. Napokon sme sa rozhodli koncert urobiť ako oslavu jeho tvorby, nadhľadu a radosti z hudby," dodal riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Na archívnej snímke spevák a skladateľ Miroslav Žbirka.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Laco Lučenič si k uvedeným pesničkám odskočí z jeho súčasného pôsobenia v punkrockovej legendárnej kapele Slobodná Európa. Teší sa na to, že sa ukáže špecifické postavenie tejto trojice albumov, ich nadčasovosť a tiež to, že fungujú hudobne, textovo a aranžérsky aj v súčasnosti. Zároveň nepôjde o klasický koncert – poctu, ani o žiadne nadbiehanie retro vlnám, ale o originálne spracovanie súčasnou kapelou s jeho producentsko–hudobným komentovaním.

"Som veľmi rada, že sa na Mekyho bude v roku jeho nedožitej sedemdesiatky spomínať okrem tribute koncertov v Bratislave (17. 10.) a Prahe (21. 10.) aj na Pohode, kde pred rokmi zahral úspešný koncert. Veľmi ho tešilo, že albumy Nemoderný chalan, Chlapec z ulice a Zlomky poznania aj po rokoch oslovovali mladé publikum," povedala Katka Žbirková.