Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

TERAZ.TV: Divadelný a filmový herec Ladislav Chudík jubiluje

Divadelný a filmový herec, recitátor a pedagóg Ladislav Chudík, dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) sa 27. mája 2014 dožíva životného jubilea - 90 rokov. Foto: TASR/Martin Baumann

Ladislav Chudík dostal v stredu 21. mája Cenu ministra kultúry za mimoriadny prínos v oblasti divadelného, filmového a rozhlasového herectva, ako aj šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí.



Hronec/Bratislava 27. mája (TASR) - Divadelný a filmový herec, recitátor a pedagóg Ladislav Chudík, dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) stvárnil v divadle aj vo filme veľké množstvo postáv. V utorok 27. mája sa Ladislav Chudík dožíva životného jubilea - 90 rokov.

Uznávaný herec a jubilant Ladislav Chudík dostal v stredu 21. mája Cenu ministra kultúry za mimoriadny prínos v oblasti divadelného, filmového a rozhlasového herectva, ako aj šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí.

Ladislav Chudík sa narodil 27. mája 1924 v obci Hronec, okres Brezno. V rokoch 1943-1945 študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Od roku 1944 súčasne navštevoval dramatické oddelenie Konzervatória v Bratislave, štúdium ukončil v roku 1947.

Svoje herecké umenie začal rozvíjať v roku 1944 na doskách Činohry SND v Bratislave. O dva roky neskôr (1946) sa nakrátko stal členom činohry bratislavskej Novej scény, aby sa v roku 1951 vrátil do SND, kde v rokoch 1963-1966 pôsobil aj ako šéf činohry.

Dlhé roky bol pedagógom na bratislavskom Konzervatóriu a na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

V slovenskej vláde národného porozumenia predsedu Milana Čiča pôsobil od 12. decembra 1989 do 28. februára 1990 ako minister kultúry SR.

Na snímke vpravo minister kultúry SR Marek Maďarič a vľavo herec Ladislav Chudík si preberá Cenu ministra kultúry Slovenskej republiky za rok 2013 za za celoživotný prínos 21. mája 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Ladislav Chudík hrával aj v ochotníckom divadle

Už ako stredoškolák na gymnáziu hrával ochotnícke divadlo. Jeho herecké kvality diváci ešte stále môžu sledovať v hre Tančiareň. Svojím prejavom dodáva všetkým postavám noblesu, majestátnosť aj vnútorné bohatstvo.

Krátko po vojne objavili mladého talentovaného herca aj filmári, no jeho prvou titulnou postavou bol až kapitán Dabač v rovnomennom Bielikovom filme z roku 1959. Vo filme vytvoril množstvo historických postáv, okrem iných aj Jana Amosa Komenského a generála Ludvíka Svobodu. Pamätáme si ho z filmov Vlčie diery (1948), Pieseň o sivom holubovi (1961), Polnočná omša, Smrť prichádza v daždi (1965), Výlet do mladosti (1983), Všichni moji blízcí (1999).

Z televíznych postáv je nezabudnuteľný jeho primár Sova z kultového seriálu Nemocnice na kraji města. Krátko účinkoval aj v jeho ďalších sériách Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003 a Nemocnice na kraji města - nové osudy (2008).

Patril aj k najčastejšie obsadzovaným hercom v bratislavských televíznych pondelkoch. Veľa úloh vytvoril tiež v rozhlasovom dabingu a jeho recitácie boli vždy umeleckým zážitkom.



Ladislav Chudík je nositeľom mnohých vyznamenaní

Z nahrávania piesne Ovoňaj ma ako ružu, ktorú naspievali speváčka Kristína a herec Ladislav Chudík.
Foto: Patrik Ratajský/Lubo Špirko
Ladislav Chudík je nositeľom mnohých vyznamenaní a cien udeľovaných v oblasti kultúry na Slovensku. V roku 1982 mu udelili titul národný umelec, v roku 1999 najvyššie štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy a v tom istom roku získal Cenu Jozefa Kronera za celoživotné dielo. V roku 2000 dostal cenu Hercova misia a má svoju tabuľku na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach. Je držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2002 v kategórii divadlo a film.

Prezident ČR Václav Havel mu 29. januára 2003 na svojej rozlúčkovej návšteve v Bratislave udelil štátne vyznamenanie ČR Medailu Za zásluhy I. stupňa za vynikajúce umelecké výsledky. Tatra Banka poctila Chudíka Cenou za umenie v roku 2004. V decembri 2004 v Prahe získal Cenu Mateja Hrebendu, ktorú každoročne udeľuje Obec Slovákov v ČR. Cena je vyjadrením uznania za pestovanie česko-slovenskej vzájomnosti. Ladislav Chudík je členom slovenskej televíznej Siene slávy. V máji 2006 si prevzal Výročnú filmovú cenu Igric za celoživotné dielo a za výnimočný tvorivý herecký vklad do slovenskej filmovej a televíznej tvorby.

V roku 2008 dokončil režisér Patrik Lančarič dokumentárny film o živote a práci Ladislava Chudíka. Sedemdesiatpäťminútová snímka približuje divákovi hercovo detstvo v jeho rodnom Hronci, štúdium v Kremnici, filmové začiatky i veľké herecké úlohy vo filme i na divadelných doskách. V roku 2009 prišla na slovenský knižný trh kniha rozhovorov s Ladislavom Chudíkom Žijem nadstavený čas.