Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ladislav Chudík dostal pri oslave narodenín aj platinovú platňu

Ladislav Chudík Foto: TASR/Martin Baumann

Majster si prevzal platinovú platňu za predaj prvej detskej audio knihy Rozprávky o Psíčkovi a Mačičke. Stal sa tak vôbec prvým oceneným v kategórii audio kníh na Slovensku.

Bratislava 28. mája (TASR) – Majster Ladislav Chudík oslávil v pondelok 27. mája 89. narodeniny.

Oslávil ich v spoločnosti priateľov divadla a svojich najbližších pri talkshow Narodeninový prepletenec v bratislavskom Divadle v podpalubí na lodi Adyho Hajdu. Hosťom bol herec Dušan Jamrich, ktorý je aj rodinným priateľom, keďže je krstným otcom vnuka Chudíkovcov Stanka, moderátormi Adela Banášová a Matej Sajfa Cifra, spolumoderátorkou programu manželka oslávenca Alena Chudíková. Ako hosť s pesničkou Horehronie, nakoľko majster Chudík je rodákom z Horehronia, vystúpila speváčka Kristína.

To bola chodiaca autorita, všetci boli potichu, keď šiel po chodbe. Spájajú ma s ním aj v škole, ale je zaujímavé, že mňa na vysokej škole neučil. Ale učil ma potom, v istom období našich životov, keď sme boli starí mládenci, presnejšie povedané slamení vdovci, tak sme sa stretávali na obedoch, a to bola pre mňa ďalšia vysoká škola. Ladislav Chudík je studnica vedomostí, a čo je na ňom mimoriadne cenné, on dosť pochybuje, robí si o tom zápisky a závery, ku ktorým dospeje, si nenecháva pre seba. Je veľa hercov, ktorí všeličo vedia, ale nedávajú to tým mladším generáciám, Ladislav Chudík poznatky mladším odovzdáva,“ povedal na adresu oslávenca mladší herecký kolega Dušan Jamrich a dodal: „Laco Chudík je reklama na dobrých doktorov, takto vyzerá človek po štrnástich operáciách.“

Majster Chudík zaspomínal na svoje začiatky, na známu postavu primára Sovu z televízneho seriálu Nemocnica na kraji mesta, prečítal niekoľko listov, ktoré dostal od obdivovateľov, medzi nimi aj báseň, ktorú mu venoval pesničkár Jaromír Nohavica. Recitačné schopnosti predviedol pri interpretácii básne Jána Kostru Ave Eva, aj básni Nôžka z pera Svetozára Hurbana Vajanského. Publikum pobavil interpretáciou tejto básničky v šarišskom či záhoráckom nárečí, češtine aj ruštine.

V priebehu večera okrem blahoželaní a gratulačného Živijó, zaspievaného publikom, si majster Chudík prevzal z rúk Adely, Sajfu a Dušana Jamricha platinovú platňu za predaj prvej detskej audio knihy „Rozprávky o Psíčkovi a Mačičke“. Stal sa tak vôbec prvým oceneným v kategórii audio kníh na Slovensku. „Rekordný je tiež čas, za ktorý sa CD s veselými príbehmi  o Psíčkovi a Mačičke podarilo majstrovi v množstve potrebnom na získanie platinovej platne predať,“ uviedol pre médiá vydavateľ Martin Hanuska.

Bezprostrednou reakciou majstra Chudíka po udelení ocenenia bolo: „No vidíte, a moja žena mi hovorila, že som to mal čítať pomalšie,“ pobavil všetkých gratulantov večne optimisticky naladený oslávenec.

Narodeninovému večeru predchádzala Pončoparty, za týmto názvom sa skrývala zábavná módna prehliadka vyše stovky ponč, ktoré vytvorila manželka oslávenca Alena Chudíková. Samotné pončá predviedli ich vlastníčky, alebo ich zástupkyne.