Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Minister Lajčák udelil striebornú plaketu maliarovi z J. Glózikovi

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (vpravo) odovzáva plaketu do rúk autora veľkoobrazu "1150 rokov od príchodu sv. Cyrila a Metoda" kovačickému insitnému výtvarníkovi Jánovi Glózikovi (vľavo). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Maliar z Kovačice za svoju tvorbu získal už viacero ocenení.

Bratislava 18. marca (TASR) - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák odovzdal dnes v Bratislave maliarovi Jánovi Glózikovi striebornú plaketu za šírenie dobrého mena Slovenska a za prezentáciu vysokej kvality slovenskej kultúry v zahraničí. Slávnostný akt na ministerstve sprevádzalo odhalenie maliarovho veľkoobrazu s názvom 1150 rokov od príchodu sv. Cyrila a Metoda, ktorý zdobí jednu miestnosť ministerstva.

"Je to pre mňa výnimočná príležitosť aj citová, pretože keď som bol veľvyslancom v Belehrade, spoznal som kovačických maliarov. Medzi nimi aj pána Glózika, ktorý je v súčasnosti najvýznamnejší z nich. Namaľoval obraz akoby pre túto miestnosť, kde bývajú i rôzne medzinárodné stretnutia. Daroval ho Slovensku, nech nám prináša radosť na historickú minulosť i na slávu kovačických maliarov," povedal Lajčák za prítomností mnohých veľvyslancov a iných významných hostí.

Zároveň poďakoval predsedovi Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igorovi Furdíkovi, ktorý zabezpečil tento obraz pre Slovensko.

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (v strede) po odhalení veľkoobrazu "1150 rokov od príchodu sv. Cyrila a Metoda" na Ministerstve zahraničných vecí v Bratislave 18. apríla 2015. Na snímke vľavo autor Ján Glózik a vpravo predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Veľkoplošná olejomaľba je cesta životom oboch vierozvestcov. Od narodenia v Solúne cez príchod k byzantskému cisárovi Michalovi III., poverenie misiou na slovanských územiach, prijatie u Rastislava, pôsobenie na Veľkej Morave, v Nitre a na Devíne. Autor zobrazil aj vznik písma pre Slovanov, preklad biblických kníh do hlaholiky, pobyt bratov v Blatnohrade u Koceľa, ich cestu do Ríma a prijatie pápežom Hadriánom II., uznanie staroslovienčiny za štvrtý liturgický jazyk popri latinčine, hebrejčine a gréčtine. Záverečná púť znázorňuje uväznenie Metoda v Bavorsku, smrť Cyrila – Konštantína v Ríme a ustanovenie Metoda za arcibiskupa na teritóriu Veľkej Moravy.

"Obraz má rozmery 2,5x4,8 metra a maľoval som ho 14 mesiacov," povedal pre TASR autor, ktorý pri tejto príležitosti vystavil aj menšie diela so svojou typickou tematikou. Tou sú práce roľníkov vo vinohrade a na poli, dožinková oslava úrody či dedinčania relaxujúci pri muzike.

Kovačický rodák Ján Glózik (1957) začal maľovať v roku 1975. Prvú samostatnú výstavu mal vo svojej obci v roku 1983 a prvú samostatnú zahraničnú v Bratislave (1992). Počas 40 rokov maliarskej tvorby si vytvoril vlastný jedinečný a rozpoznateľný štýl. Okrem olejomalieb bežných rozmerov tvorí aj veľkoplošné obrazy. Prvý taký namaľoval k 190. výročiu založenia Kovačice (1992), ďalšie monumentálne dielo je venované k jej dvestoročnici. Oba reprezentatívne obrazy k jubileu rodiska znázorňujú príchod Slovákov na Dolnú zem a osídľovanie Kovačice.

Tvorba Jána Glózika pokračuje v stopách kovačických velikánov z tohto centra svetovej insity. Okrem slovenských miest vystavoval svoje obrazy v rôznych krajinách, kde mal vyše 30 samostatných a dvojnásobný počet skupinových výstav. Za svoju tvorbu získal viacero ocenení. Je členom Galérie insitného umenia v Kovačici.