Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Laššáková kritizuje zmenu dotačného systému pre kultúrne pamiatky

Na archívnej snímke Ľubica Laššáková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ak sa financie z rezortu financií presunú na MK pod program Obnovme si svoj dom, už nikoho nebudú zaujímať verejné priestory súvisiace s lokalitou UNESCO, upozornila exministerka kultúry.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Zmena systému dotácií určených na rekonštrukciu kultúrnych pamiatok a ich relokácia výlučne pod grantový program Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry (MK) SR môže ohroziť starostlivosť o verejné priestory súvisiace s lokalitou UNESCO. V súvislosti so schválenou úpravou štátneho rozpočtu to uviedla Ľubica Laššáková z mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Rezort, naopak, tvrdí, že zmena prispeje k zrušeniu dvojkoľajnosti, zjednodušeniu systému, ale i efektívnejšiemu použitiu verejných prostriedkov.

Nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Laššáková upozorňuje na to, že iniciatíva, s ktorou prišli poslanci OĽANO a ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO), aby sa pod dotačný program MK presunuli aj prostriedky vyplácané doteraz Ministerstvom financií (MF) SR, vyvolala hnev samospráv.

"Hlavné riziko tohto počinu spočíva v tom, že program na záchranu pamiatok Obnovme si svoj dom využívajú právnické aj fyzické osoby len na rekonštrukciu a obnovu samostatnej národnej kultúrnej pamiatky. Ak sa financie z MF presunú na MK pod program Obnovme si svoj dom, už nikoho nebudú zaujímať verejné priestory súvisiace s lokalitou UNESCO," upozornila exministerka kultúry.

Reálne podľa nej hrozí, že prostriedky doteraz určené rezortom financií výlučne na projekty v oblasti záchrany svetového kultúrneho dedičstva UNESCO budú rozdelené aj medzi súkromných vlastníkov v iných lokalitách.

Pozmeňujúcim návrhom k zákonu o štátnom rozpočte sa o 2,7 milióna eur zvýšila alokácia v rámci programu Obnovme si svoj dom, ktorá je určená na obnovu kultúrnych pamiatok. Celkovo by tak malo byť v rámci programu k dispozícii 14,5 milióna eur. Ministerstvo kultúry je presvedčené, že touto zmenou, ktorú navrhli poslanci Milan Vetrák a Kristián Čekovský (obaja OĽANO), sa dosiahne "hospodárnejšie, efektívnejšie a účinnejšie nakladanie s prostriedkami štátneho rozpočtu určenými pre oblasť kultúry, ktorá je dlhodobo podfinancovaná, čo platí osobitne pre program Obnovme si svoj dom".

Predkladatelia návrhu argumentovali tým, že dotácie na tieto účely vyplácané doteraz rezortom kultúry a rezortom financií sa riadili rozdielnymi pravidlami na ich poskytovanie a následné vyúčtovanie. Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák navyše povedal, že za bývalých vlád sa rozdelenie peňazí z fondu na ministerstve financií nevyhodnocovalo poriadne a len málokedy došlo k riadnemu vyúčtovaniu toho, či sa prostriedky minuli na stanovený účel. Často sa tak podľa neho stávalo, že financie nešli na obnovu pamiatok, ale na chodníky, cesty, námestia a ďalšie veci, ktoré mestá či obce potrebovali.