Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Laureátmi Identifikačného kódu Slovenska sa stalo ďalších 20 umelcov

Na snímke si ocenenie prevzala Dagmar Hubová, profesorka a vedúca Katedry tanečnej tvorby na Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU. Vpravo jej manžel a slovenský herec Martin Huba. Bratislava, 3. augusta 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Je to ocenenie, ktoré dostáva každý rok toľko tvorcov, koľko rokov má Slovenská republika.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Prestížne a originálne ocenenie laureát Identifikačného kódu Slovenska (IKS) si na Bratislavskom hrade dnes po siedmy raz prevzali významní tvorcovia slovenskej kultúry.

V tomto ročníku udelili ocenenie 20 umelcom, predstaviteľom všetkých oblastí kultúry - literatúry, výtvarného umenia, operného spevu, populárnej hudby a mnohých ďalších odvetví. Je to ocenenie, ktoré dostáva každý rok toľko tvorcov, koľko rokov má Slovenská republika.





Dôležitá je identita

"Identifikačný kód Slovenska je nesmierne dôležitá vec, kvôli identite, ktorú ľudia čoraz častejšie hľadajú. Projekt pokrýva celú kultúrnu sféru. V pretlaku rôznych celebrít a prázdnych vecí ide najmä o tých hodnotných ľudí, umelcov, ktorí si to svoje umenie vydobyli a postupom času aj zaslúžili. Medzi ocenenými laureátmi sú napríklad Štefan Kvietik, Jana Želibská, Sisa Sklovská, Richard Müller a ďalší umelci," uviedol pre TASR jeden z hlavných protagonistov podujatia Ľuboslav Moza.

Identifikačný kód Slovenska je dlhodobý zámer s každoročnou periodicitou. Na základe návrhov odborníkov a komisie predstavuje tvorbu renomovaných umelcov. "V Európe ojedinelý projekt sleduje šírenie kultúrnych hodnôt, ochranu a rozvoj kultúrneho dedičstva. Kladie dôraz na identitu človeka, národa, sveta v ktorom žijeme, na jedinečnosť a originalitu pôvodnej domácej umeleckej tvorby," dodal Moza.