Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Laureátka COČ 2020 D. Krajčová bude vyšívať s ukrajinskými ženami

Na archívnej snímke laureátka Ceny Oskára Čepana 2020 a animátorka Daniela Krajčová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Krajčová prostredníctvom svojej tvorby skúma témy materstva, aké sú pocity matiek na materskej, ako ich materstvo sociálne a profesijne ovplyvňuje.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Laureátka Ceny Oskára Čepana (COČ) 2020 Daniela Krajčová pripravuje projekt, ktorého výstupom bude výstava Obrúsok. Ide o cyklus workshopov, ktoré výtvarníčka povedie spolu s Ukrajinkou Annou Dudik. "Počas nich sa budú stretávať s ukrajinskými ženami, mamami a spoločne vyšívať. Predlohou im budú látky s vytlačenými autorskými linorytovými grafikami Daniely Krajčovej," priblížila pre TASR PR manažérka Zuzana Golianová.

Finisáž sa uskutoční 28. apríla o 17.00 h v Staromestskom centre kultúry a vzdelávania v Pistoriho paláci v Bratislave.

Realizácia projektu je súčasťou ceny pre laureátku. Riaditeľka COČ Lucia Gavulová pripomína, že laureát ceny má možnosť rozhodnúť sa a zvoliť si prezentačný formát. "Pod vplyvom okolností sa Daniela rozhodla prezentáciu svojej tvorby poňať dynamicky - ako výsledok workshopov, vedených ňou a ukrajinskými matkami, hľadajúcimi na Slovensku azyl pred vojnou," vysvetľuje s tým, že diela budú výsledkom participatívneho úsilia a kolektívneho autorstva. Verejnosti sa vcelku predstavia v závere série autorských dielní.

Krajčová prostredníctvom svojej tvorby skúma témy materstva, aké sú pocity matiek na materskej, ako ich materstvo sociálne a profesijne ovplyvňuje. Tentoraz sa snažila sústrediť viac na symbolické vyjadrenie vzťahu matky a detí, a to cez dennú rutinu. "Keď sa však pred pár týždňami začala vojna na Ukrajine a na Slovensko začali prichádzať hlavne ženy a deti, celá táto moja téma sa mi zdala zbytočná, nepatričná, ak sa v nej aspoň nejakým symbolickým gestom neodzrkadlí príchod ukrajinských matiek s deťmi, ktoré museli svoj domov zo dňa na deň opustiť a hľadať nový domov v cudzej krajine," poznamenala výtvarníčka.

S Annou Dudik sa zoznámila náhodou. Mladá Ukrajinka prišla na Slovensko spolu so svojou mamou a dvoma malými deťmi. "Anna mi hovorila o výšivke a vtedy prišiel nápad ponúknuť látky potlačené mojimi obrázkami ako podklad na vyšívanie pre ženy (nielen) z Ukrajiny. Aby mali možnosť stretnúť sa, porozprávať sa, spolu niečo tvoriť, spoznať iné slovenské ženy, matky," dodala Krajčová, ktorá sa rozhodla spojiť obe techniky - svoje linorytové tlače na bavlnené a ľanové plátno s Anninými výšivkami.

Projekt organizuje Nadácia - Centrum súčasného umenia a COČ v spolupráci s komunitnými priestormi, v ktorých sa budú workshopy konať. Z kapacitných dôvodov je nutné sa registrovať na adrese daniela.krajcova@gmail.com.