Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Laureátom Honour of Ekotopfilm sa stal Vladimír Krčméry

Na snímke rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Vladimír Krčméry Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najstarší festival s ekologickou tematikou je verejnosti prístupný do 24. októbra denne od 16.00 do 22.00 hodiny. Vstup na všetky festivalové podujatia je bezplatný.

Bratislava 20. októbra (TASR) - V poradí 41. ročník Medzinárodného filmového festivalu o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm dnes slávnostne otvorili v bratislavskom hoteli Tatra. Podujatie, ktoré počas piatich dní predstaví 80 dokumentov z celého sveta, otvorila americká snímka Hodváb z Madagaskaru. Jeden z najlepších dokumentárnych filmov aktuálneho ročníka rozpráva o udržateľných globálnych fair-trade trhoch, ktoré pomáhajú zachovať prastaré tradície, budujú ženám sebavedomie, nezávislosť a menia budúcnosť ich detí. "Som veľmi rád, že americká účasť na Ekotopfilme je taká silná, máme tu 11 filmov a Bruce Bucklin je predsedom medzinárodnej festivalovej poroty už štrnástykrát," povedal v príhovore veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick. Samotné veľvyslanectvo USA je partnerom festivalu už od roku 1974.

Súčasťou slávnostného večera bolo tiež udelenie festivalovej ceny za "mimoriadne výkony dosiahnuté v záujme trvalo udržateľného rozvoja, za významné vedecké objavy, humánne či kultúrne aktivity alebo za celoživotné dielo v záujme rozvoja ľudskej spoločnosti". Laureátom Honour of Ekotopfilm 2014 sa stal lekár, vedec, vysokoškolský pedagóg, zakladateľ zdravotníckych, sociálnych zariadení a iniciátor humanitárnych misií v krajinách tretieho sveta Vladimír Krčméry. Zaradil sa tak medzi také domáce a svetové osobnosti ako napríklad Pavol Barabáš, Elena Siracká, monacké knieža Albert II., Václav Havel, bývalý viceprezident USA Al Gore či legendárny Jacques Yves Cousteau, ktorý sa stal úplne prvým laureátom pocty v roku 1998.

"To ocenenie patrí celému Tropic Teamu Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety na čele s pánom profesorom Bencom a stovke lekárov a sociálnych pracovníkov, ktorí plnia božiu misiu, pretože Boh človeka nestvoril ani do pekla, ani do očistca, ale stvoril ho do raja," povedal pre TASR Vladimír Krčméry.

Okrem filmových projekcií v premietacích sálach v priestoroch hotela sa návštevníci festivalu môžu tešiť na diskusie a workshopy s tvorcami filmov, viacero prezentácii na tému voda, odpady či zdravá výživa. "Odporúčam aj exkluzívnu výstavu fotografií z rozvojových krajín aj Trh Prosperity," doplnil k programu generálny riaditeľ festivalu Peter Lím. Upozornil tiež na Junior festival, ktorý má vzdelávací, kultúrny a humánny rozmer a v ekologických témach sa usiluje vzdelávať aj mladšiu generáciu.

Najstarší festival s ekologickou tematikou je verejnosti prístupný do 24. októbra denne od 16.00 do 22.00 hodiny. Vstup na všetky festivalové podujatia je bezplatný.

Po Bratislave poputuje Ekotopfilm do Košíc (24. - 25. 11.) a do Žiliny (27. - 28. 11.). Tento rok je výnimočný aj tým, že zavíta do viac ako 50 miest po celom Slovensku. Špeciálnym karavanom prinesie svoje filmy tým, ktorí sa nemôžu zúčastniť na premietaniach v Bratislave, Žiline a Košiciach.