Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Legendárna kapela Pražský výběr sa vracia na koncertné pódiá

Pražský výběr Foto: TASR/František Iván

Šesť rokov po rozchode sa jedna z najznámejších českých skupín vydá na koncertné turné, keď v novembri odohrá päť koncertov v Prahe, Ostrave, Bratislave, Brne a Pardubiciach.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Legendárna rocková skupina Pražský výběr sa vracia na koncertné pódiá a vracia sa v pôvodnej zostave z čias ich najväčšej slávy, ktorú tvoria Michael Kocáb (spev, klávesy), Michal Pavlíček (gitara), Vilém Čok (basgitara) a dvojica bubeníkov Klaudius Kryšpín a Jiří Hrubeš.

Šesť rokov po rozchode sa jedna z najznámejších českých skupín vydá na koncertné turné, keď v novembri odohrá päť koncertov v Prahe (9.11.), Ostrave (13.11.), Bratislave (16.11. Aegon Aréna NTC), Brne (21.11.) a Pardubiciach (24.11.). Nebudú chýbať hity z dnes už kultového album Straka v hrsti, z druhej platne Výběr ani originálne kostýmy, ktoré neodmysliteľne patria k imidžu Pražského výběru. TASR informovala Naďa Machková zo spoločnosti 2media.cz.

Michael Kocáb
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Václav Havel si prial preborenie stien
„Bola to taká zvláštna súhra okolností. S Michaelom Kocábom sme si vlastne prvýkrát po šiestich rokoch podali ruku na pohrebe Václava Havla. Tým sme preborili stenu, čo si Havel vždy prial. Potom prišla ponuka na turné a začali sme to zvažovať. Chcel som, aby skončila éra rozhádanej kapely a vrátil sa jej starý lesk,“ uviedol pre médiá Michal Pavlíček.

„Máme za sebou veľkú časť života a toto odlúčenie nebolo zase tak dlhé. Musím ale povedať, že mi spadol veľký kameň zo srdca. Bolo ťažké chodiť okolo seba a nepovedať si slovo. Tušili sme, že to nie je dobré a mali sme radosť z opätovného stretnutia,“ dodal Michael Kocáb.

Časté personálne zmeny
Jazzrockovú a neskoršie rockovú formáciu Pražský výběr založil Michael Kocáb v roku 1975. V prvom období skupiny dochádzalo k častým personálnym zmenám. V roku 1978 vydali prvú LP platňu Žízeň. Po vydaní tejto platne došlo k prerušeniu činnosti skupiny, ktorá pokračovala od roku 1980. V tom roku prišli do kapely dvaja výborní muzikanti Michal Pavlíček a Vilém Čok. V roku 1982 nahrali album Straka v hrsti. Vydaný však bol až o šesť rokov neskôr, pretože po koncerte v Hradci Králové v januári 1983 bola skupine zakázaná činnosť. Na koncertom pódiu sa objavili až v roku 1987. V roku 1988 vychádza ich ďalší album Výběr. Na začiatku roka 1989 začali nakrúcať film Pražákům těm je hej, ktorý bol dokumentom o histórii skupiny. Bol dokončený až po novembri 1989.

Pražský výběr
Foto: TASR/František Iván
Adieu C.A.
Po nežnej revolúcii bol Kocáb poslancom federálneho parlamentu, predsedom parlamentnej komisie pre dohľad nad odsunom sovietskych vojsk z Československa a jedným z hlavných iniciátorov odchodu ešte pred touto funkciou. Posledný sovietsky vojak odišiel z Československa 27. júna 1991, bol ním generálplukovník Eduard Vorobjov. K tejto udalosti usporiadal Pražský výběr sériu koncertov pod názvom Adieu C.A. (Zbohom sovietskej armáde). Na záverečnom koncerte bol Václav Havel a ako hosť vystúpil Frank Zappa. Ich ďalšie albumy boli Běr (1997), Tango Ropotámo (1998) a Habaděj (2004). Pre nezhody medzi Michaelom Kocábom a Michalom Pavlíčkom sa skupina v roku 2006 rozpadla. Kocáb založil novú skupinu Pražský výběr II, ktorá účinkovala do roku 2009.