Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Legendárneho O. Nepelu si v pripravovanom filme zahrá A. Kubala

Ondrej Nepela na majsrovstvách sveta v roku 1973 Foto: TASR/Štefan Petráš

Film o Nepelovi má zachytávať kritických 24 hodín v živote fenomenálneho športovca.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Legendárneho krasokorčuliara Ondreja Nepelu si v pripravovanom filme zahrá mladý slovenský herec Adam Kubala, známy najmä zo seriálovej televíznej produkcie. "Pre Adama pôjde o jeho vôbec prvú filmovú rolu," informovala TASR Lucia Muráriková z distribučnej spoločnosti Bontonfilm. Snímku s pracovným názvom Nepela: Cesta za slobodou začnú nakrúcať budúci rok v novembri.

Kubala si v nej zahrá po boku herečky, ktorú preslávila rozprávková Arabela. Jana Nagyová stvárni krasokorčuliarsku trénerku Hildu Múdru, ktorá trénovala Nepelu 15 rokov. Medzi jej zverencov patrili aj Hana Mašková či Jozef Sabovčík. Pre Nagyovú bude táto rola znamenať úspešné pokračovanie v znovurozbehnutej hereckej kariére, keďže si od herectva dala pauzu takmer na 30 rokov a len nedávno sa vrátila do filmového sveta. Konkrétne v úlohe kráľovnej v rozprávke Jana Budařa Princ mamáčik, ktorá príde do slovenských kín koncom októbra.

Film o Nepelovi má zachytávať kritických 24 hodín v živote fenomenálneho športovca. Podľa tvorcov bude intenzívnou osobnou drámou mladého muža, ktorý po rokoch svedomitej reprezentácie svojej vlasti túži zlatú klietku ČSSR opustiť a byť slobodný. "Chce žiť a milovať bez strachu, že odhalenie jeho sexuálnej orientácie z neho urobí devianta a rozdrví na prach všetko, čomu zasvätil svoj život. Lenže práve vo chvíli, keď je najzraniteľnejší, naňho režim začína stupňovať tlak a neváha použiť ani tie najšpinavšie zbrane na to, aby Ondreja prinútil podriadiť sa nekompromisnému ultimátu," približuje snímku distribučná spoločnosť s tým, že film má zachytiť všetky kľúčové okamihy, ktoré divákom vysvetlia, prečo sa na záberoch zo svetového šampionátu v krasokorčuľovaní z roku 1973 v Bratislave Ondrej Nepela neteší z titulu majstra sveta, hoci to bol jeho životný triumf.

Režisérom a producentom filmu je Jakub Červenka, scenár napísala Nina Morgenstein. Za kameru sa postaví známy slovenský kameraman Martin Štrba, o kostýmy sa postará držiteľka viacerých Českých levov a ocenení Slnko v sieti, kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková a masky bude mať na starosti umelecký maskér Juraj Steiner. Natáčať sa začne budúci rok v novembri. Túto jeseň tvorcovia dofinalizujú zoznam konkrétnych lokácií v Bratislave a na ďalších miestach Slovenska, kde bude nakrúcanie prebiehať.