Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

Legendárny režisér Viktor Kossakovsky mieri do Prahy

Viktor Kossakovsky Foto: www.zimbio.com

Návštevu jedného z najvýraznejších svetových filmových tvorcov súčasnosti sprevádza prvá svetová online retrospektíva jeho starších snímok.

Bratislava 19. januára (TASR) - Do Prahy mieri legenda ruského filmu Viktor Kossakovsky, ktorý v Česku predstaví svoj oceňovaný dokument Nech žijú protinožci! a absolvuje masterclass. Návštevu jedného z najvýraznejších svetových filmových tvorcov súčasnosti sprevádza prvá svetová online retrospektíva jeho starších snímok, ktorú uvádza dokumentárny portál DAFilms.cz. Priaznivci filmového umenia si ju môžu pozrieť zdarma v dňoch 19. januára až 1. februára.

"Je to jedinečná udalosť, ktorú sme začali pripravovať už pred viac ako šiestimi rokmi. Režisér sa dlhú dobu zdráhal uviesť svoje filmové diela mimo klasickej kinosály. Vážime si to, že v našom prípade nakoniec urobil výnimku," približuje okolnosti internetového uvedenia Diana Tabakov z portálu DAFilms.cz. Ten uvádza jedinečnú filmovú tvorbu režiséra Kossakovského jeho prvým pravidlom pre začínajúcich filmových tvorcov: "Nenakrúcajte filmy, ak bez toho dokážete žiť".

Medzi filmami, ktoré sú dostupné online, nechýba prelomový dokument The Belovs, ktorý v roku 1992 Kossakovskému pomohol dosiahnuť prvé priečky svetového dokumentu. Diváci sa môžu tešiť aj na film Wednesday 19. 07. 1961, snímku Pavel and Lyalya (A Jerusalem Romance) či jeden z autorových prvých počinov Losev z roku 1989. Režisérovu tvorbu po roku 2000 reprezentuje napríklad humorne ladený film Tishe!, ktorý filmár nasnímal z okna svojej spálne v ruskom Petrohrade.

Viktor Kossakovsky sa preslávil predovšetkým schopnosťou pútavo rozprávať zdanlivo obyčajné ľudské príbehy. Pri práci na svojich filmoch sa dokáže chopiť úlohy režiséra, kameramana, strihača i scenáristu. Je držiteľom filmových cien z festivalov v Karlových Varoch, Lipsku, Amsterdame a čestnej ceny MFDF Ji.hlava.

TASR poskytla informácie Andrea Průchová z Doc Alliance Films.