Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Leitmotívom festivalu Amplión v B. Štiavnici bude tento rok spomalenie

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Návštevníci sa podľa dramaturga festivalu Jána Faklu môžu tešiť na dvoch headlinerov. Prvým je taliansky kabaretný majster s umeleckým menom Ugo Sanchez jr., ktorý predvedie dve zábavné šou.

Banská Štiavnica 18. septembra (TASR) - Starobylá Banská Štiavnica bude koncom septembra opäť zastávkou kabaretného a pouličného umenia. V dňoch 23. až 25. septembra sa tam uskutoční 7. ročník medzinárodného festivalu kabaretného divadla a pouličného umenia Amplión.

"Leitmotívom tohto ročníka je spomalenie, zastavenie sa. Sloganom festivalu je Zastaviť sa je umenie!," uviedol pre TASR dramaturg festivalu Ján Fakla z Ansámblu nepravidelného divadla, ktorý festival organizuje. "Cítime totiž, že v uponáhľanej a napätej každodennosti potrebujeme trochu spomaliť, zastaviť sa," dodal.

Návštevníci sa podľa Faklu môžu tešiť na dvoch headlinerov. Prvým je taliansky kabaretný majster s umeleckým menom Ugo Sanchez jr., ktorý predvedie dve zábavné šou. "Druhým headlinerom je slovenská CreDance company & Maca a Kapela roka, ktorí spoločným hudobno-tanečno-pohybovým novým kabaretom robia svet krajším," doplnil Fakla.

Diváci môžu spomaliť aj vďaka cirkusu francúzskeho performera Miguela Rubia z Colectiff Primavez Playground. Mladá a stredná generácia si môže zase oddýchnuť na dvoch pražských kapelách, recesisticko-poetickom Filtri a techno-dychovke TooT ensemble.

Pokračujú aj neformálne krčmové dišputy Art Putyka, na ktorých tvorca rozhovorov Karol Sudor privíta českú reportérku Petru Procházkovú a ekumenického kazateľa Daniela Pastirčáka.

Novinkou 7. ročníka budú Zastávky umenia a špeciálny pouličný happening študentov JAMU z Brna s názvom Chvála pomalosti. Okrem toho bude zábavu a dobrú náladu v meste i okolí šíriť taliansky kabaretný "pouličník" GALiRó. Domáci Ansámbel nepravidelného divadla uvedie reprízy svojich najnovších inscenácií Welcome to stupidity a Bohorovní. Uskutoční sa tiež 4. ročník česko-slovenskej súťaže kabaretných skečov.

"Počas troch dní publikum zregeneruje celkom 70 umelcov z ôsmich krajín sveta, ktorí v 12 interiéroch aj exteriéroch mesta odohrajú 30 produkcií. Festival uvedie až päť premiér zo zahraničia," zhrnul Fakla. "Štyria laureáti si odnesú cenu Amplion Argentum za najinšpiratívnejšie diela," dodal.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je súčasne hlavným partnerom podujatia. Koná sa tiež s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja a Fondu LITA.