Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Lekár a operný spevák Gustáv Papp zomrel pred 15 rokmi

Na snímke vľavo František Zvarík a Gustáv Papp v hre Juro Jánošík (1954). Foto: TASR

Hoci Gustáv Papp začal s repertoárom lyrických opier, nezabudnuteľne sa zhostil postáv hrdinského tenora, ako aj postáv v nastupujúcej slovenskej opernej tvorbe.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Lekár a operný spevák Gustáv Papp zomrel 7. októbra pred 15 rokmi.

Priaznivci opery si pamätajú jeho výrazné tenorové postavy, medzi ktoré nesporne patrí Ondrej v Krútňave (Eugen Suchoň), Juro Jánošík a Beg Bajazid (Ján Cikker) alebo celá séria lyrických postáv z dielne zahraničných skladateľov - Othello v rovnomennej opere Giuseppe Verdiho, Šujský v Borisovi Godunovovi od Modesta Petroviča Musorgského, Lohengrin Richarda Wagnera alebo Don José v Carmen Georga Bizeta.

Gustáv Papp sa narodil 28. septembra 1919 v Čiernom Balogu. V roku 1944 absolvoval štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, v rokoch 1940 až 1947 študoval na bratislavskom konzervatóriu spev.

Popri odbornej lekárskej práci vo všeobecnej nemocnici Charitas a na II. chirurgickej klinike v Bratislave bol v rokoch 1948 až 1955 stálym hosťom Opery Slovenského národného divadla (SND), v rokoch 1955 až 1985 pôsobil už ako sólista opery.

Hoci začal s repertoárom lyrických opier, nezabudnuteľne sa zhostil postáv hrdinského tenora, ako aj postáv v nastupujúcej slovenskej opernej tvorbe. Neraz hosťoval aj v zahraničí - najmä v bývalom Sovietskom zväze, ale aj v krajinách bývalej Juhoslávie, v Belgicku, Maďarsku a v Nemeckej demokratickej republike (NDR).

Venoval sa aj koncertnej činnosti (piesne, piesňové cykly, oratóriá) a začas aj pedagogickej činnosti.   S divadlom sa Gustáv Papp rozlúčil 31. augusta 1985 postavou Dona Josého. Po ukončení aktívnej umeleckej činnosti sa iniciatívne zapojil do práce Klubu priateľov opery pri SND, ktorého bol odvtedy čestným a váženým členom.

Cenu za celoživotný prínos v divadelnej tvorbe udelil Literárny fond SR Gustávovi Pappovi v júni 1994. Posledný raz vystúpil Gustáv Papp pred publikom na svojom polhodinovom recitáli v Casine Reduta v novembri 1994. Zomrel 7. októbra 1997 v Bratislave. Dožil sa 78 rokov.