Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Leonard Cohen zbiera úspechy s novým albumom Old Ideas

Leonard Cohen Foto: TASR/Tomáš Halász

Vydal ho po skoro osemročnej prestávke, je dvanástym v jeho viac ako 45-ročnej speváckej dráhe, ten predchádzajúci Dear Heather vyšiel v októbri 2004.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Kanadský spevák, skladateľ, muzikant a básnik Leonard Cohen, známy aj z koncertov v slovenskej metropole, zberá úspechy s novým štúdiovým albumom Old Ideas.

Vydal ho po skoro osemročnej prestávke, je dvanástym v jeho viac ako 45-ročnej speváckej dráhe, ten predchádzajúci Dear Heather vyšiel v októbri 2004. Album sa dostal na prvé miesto v rodnej Kanade, druhú pozíciu dosiahol v Anglicku aj Austrálii, tretiu v Spojených štátoch. Prvú priečku dosiahol okrem Kanady v deviatich krajinách, jednou z nich je Fínsko, kde sa Cohen ako 77-ročný interpret stal novým vekovým rekordérom na prvom mieste rebríčka.

Album ponúka desať nových piesní z Cohenovho pera - Going Home, Amen, Show Me the Place, Darkness, Anyhow, Crazy to Love You, Come Healing, Banjo, Lullaby, desiatou je Different Sides. Pri štyroch z nich je Cohenovým spoluautorom americký skladateľ, hráč na klávesových nástrojoch a producent Patrick Leonard (1955), známy aj z dlhoročnej spolupráce s Madonnou, pri jednej spolupracovala americká speváčka, skladateľka, klaviristka a Cohenova blízka priateľka Anjani Thomas (1959).

Rodák z kanadského Montrealu Leonard Norman Cohen (*21.9.1934) má dnes pri svojom mene uvedené spevák, gitarista, klavirista, skladateľ, básnik a prozaik. Už na univerzite upútal pozornosť ako študentský básnik, v roku 1955 mu vychádza prvá básnická zbierka. V roku 1963 pridal k tomu aj prvý román. V roku 1967 sa presťahoval do USA a vstúpil aj do populárnej hudby.

Najprv Američanka Judy Collins nahrala jeho skladbu, potom vystupovali vo dvojici. Samostatne vystúpil prvýkrát na folkovom festivale v Newporte. V decembri 1967 vydal prvý album s názvom Songs Of Leonard Cohen. Hitom z neho sa stala pieseň Suzanne. Album mal veľký úspech v Británii a v hitparáde sa udržal viac ako rok. V 70. rokoch sa venoval hudbe menej, pretože začal písať filmové scenáre, skladať hudbu k filmom a v roku 1984 prijal aj ponuku na réžiu filmu I Am A Hotel.

Na svojom konte má dnes Cohen 12 štúdiových albumov. K diskografii patria aj štyri live albumy, ten štvrtý v kombinácii CD + DVD Live In London vyšiel v marci 2009. Rok predtým, v marci 2008 ho uviedli do americkej Rockandrollovej siene slávy. Dva roky predtým bol uvedený do siene slávy v rodnej Kanade a dostal aj najvyššie kanadské vyznamenanie Order of Canada. V Bratislave koncertoval dvakrát, 28. augusta 2009 v Incheba Expo Aréne a 13. októbra 2010 v Sibamac Aréne NTC.