Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

FOTO Z TRAGÉDIE NA ZLATÝCH PIESKOCH: Zmenilo mi to život, hovorí Bahúl

Na archívnej snímke Milan Bahúl. Foto: TASR - Martin Baumann

Na domácej pôde zarezonoval ako mafián Tóth v Búrlivom víne alebo ako dobrácky Vincent Polák zo seriálu Chlapi neplačú.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Poznávacím znamením divadelného, filmového a televízneho herca Milana Bahúla je jeho vysoká postava. Patrí k najvyšším hercom v rámci bývalého Československa. On sám sa aj za tzv. československého herca považuje, pretože viac hereckých príležitostí dostával u našich západných susedov.

Divákom na Slovensku i v Českej republike je známy z populárnych televíznych seriálov ako napríklad Ordinace v růžové zahradě (2005), Búrlivé víno (2012) alebo Chlapi neplačú (2012). V piatok 25. septembra sa Milan Bahúl dožíva 60 rokov.

Milan Bahúl sa narodil 25. septembra 1960 v Bratislave. S herectvom začínal v bratislavskom Parku kultúry a oddychu (PKO) v dramatickom krúžku Karly Laurincovej, ktorá bola mamou slovenského herca, režiséra a textára Zora Laurinca. Pôvodne chcel študovať za leteckého mechanika, avšak letecká tragédia na Zlatých pieskoch v Bratislave z roku 1976, ktorej bol svedkom, zmenila jeho životné plány. Po štúdiu na gymnáziu si dal prihlášku na bratislavskú Vysokú školu múzických umení (VŠMU).

Vo štvrtok 28. júla 2011 uplynie 35 rokov od jednej z najväčších leteckých katastrof na území bývalého Československa. Na palube lietadla IL-18, ktoré sa zrútilo na bratislavské prírodné kúpalisko Zlaté piesky, zahynulo 76 ľudí. Na snímke navijak sa zastavil, vypli motory a rozhostilo sa ticho.
Foto: TASR - Juraj Pucher


Vo štvrtok 28. júla 2011 uplynie 35 rokov od jednej z najväčších leteckých katastrof na území bývalého Československa. Na palube lietadla IL-18, ktoré sa zrútilo na bratislavské prírodné kúpalisko Zlaté piesky, zahynulo 76 ľudí. Na snímke v týchto okamihoch nikto nič nehovoril, nepadali už žiadne pokyny, ľudia strnulo stáli okolo a bolo počuť len zvuk navijaku.
Foto: TASR - Juraj Pucher


Vo štvrtok 28. júla 2011 uplynie 35 rokov od jednej z najväčších leteckých katastrof na území bývalého Československa. Na palube lietadla IL-18, ktoré sa zrútilo na bratislavské prírodné kúpalisko Zlaté piesky, zahynulo 76 ľudí. Na snímke pri brehu už bolo vidieť identifikačné znaky a československú vlajku na zadnom krídle.
Foto: TASR - Juraj Pucher


Po prvotnom angažmán v Štúdiu S bol päť rokov členom Divadla Slovenského národného povstania (SNP) v Martine (dnes Slovenské komorné divadlo). V roku 1989 prešiel na bratislavskú Novú scénu a v rokoch 1992-2008 pôsobil v Činohre Slovenského národného divadla (SND).

Jeho filmografiu tvoria najmä televízne snímky a seriály, zahral si však tiež v americkom fantasy Dragonheart (Dračie srdce, 1996) a Frankenstein (2004), v oceňovanom filme Juraja Jakubiska Nejasná správa o konci sveta (1997) alebo v rozprávkach Láska na vlásku (2014) a Čarovný kamienok (2019).

V Čechách si získal popularitu vďaka rozprávke Pán hradu (1999), nasledovali úspešné seriály Dobrá čtvrť (2005) alebo Poslední sezona (2006).

Na domácej pôde zarezonoval ako mafián Tóth v Búrlivom víne (2012) alebo ako dobrácky Vincent Polák zo seriálu Chlapi neplačú (2012). V poslednom období ho mohli diváci vidieť v úlohe riaditeľa v seriáloch ZOO (2016), v akčnom seriáli z prostredia elitných policajtov Za sklom (2016) a v rodinnom seriáli z nemocničného prostredia Červené pásky (2020).

Bahúlovi hereckí kolegovia nedajú na neho dopustiť, okrem charakteru oceňujú aj jeho znalosti z alternatívnej medicíny, ktorej sa venuje už viac ako 30 rokov.