Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Leto hereckých osobností Bratislava - Praha začne komédiou Hvězda

Herečka Eva Holubová Foto: TASR/Michal Svítok

Festival sa uskutoční od 4. júla do 10. augusta v bratislavskom Štúdiu L+S a na nádvorí Zičiho paláca.

Bratislava 1. júna (TASR) - Bratislavské Štúdio L+S a nádvorie Zičiho paláca budú miestom konania festivalu Leto hereckých osobností Bratislava – Praha 2013. Od 4. júla do 10. augusta majú v programe jedenásť inscenácií a tri besedy, v ktorých sa predstavia známe osobnosti českej a slovenskej divadelnej scény, medzi nimi Eva Holubová, Ivana Chýlková, Jan Potměšil, Jana Krausová, Karel Roden, Filip Blažek, Anna Šišková, Zuzana Mauréry, Maroš Kramár a ďalší umelci.

Otváracím predstavením bude 4. a 5. júla bratislavská premiéra komédie Hvězda. Patrik Hartl napísal pôvodnú českú one woman show pre Evu Holubovú. Ide o komédiu so záznamom myšlienok najúspešnejšej českej seriálovej herečky behom najdivokejšieho týždňa jej života. Hvězda s humorom odkrýva zákulisie českého šoubiznisu a s nadhľadom líči osobné problémy fiktívnej herečky, ktorá po 35 rokoch v oblastnom divadle nečakane zažiari v televíznom seriáli..

Ďalšími budú inscenácie Otevřené manželství (16.7.), O lásce (17.7.), Ženy přežijí (21., 22.7.), Vše o mužích (24., 25.7.) a Hlava v písku (9., 10.8.). Na besedách pri káve sa s divákmi na nádvorí Zičiho paláca stretnú Eva Holubová (5.7.), Anna Šišková (21.7.) a Jan Potměšil (10.8.). Talk show moderuje Štefan Bučko.

Otevřené manželství v réžii Patrika Hartla je zúfale jedovatá tragikomédia o odvrátenej strane lásky, ktorá je na scéne už viac ako desať sezón. Predstavia sa v nej Karel Roden, Jana Krausová a Marian Roden.

Inscenácia O lásce v réžii Adama Krausa je francúzska konverzačná komédia, v ktorej si polnoc ako hodinu pravdy vybrali Ona a On pre usporiadanie vzájomného zúčtovania. Účinkujú Jana Krausová a Karel Roden.

Režisérkou ďalšej inscenácie Ženy přežijí! z festivalovej ponuky je Darina Abrahámová. Hrajú v nej v alternácii Anna Šišková a Zuzana Mauréry, Jana Krausová, Jitka Schneiderová v alternácii s Gabrielou Míčovou a Vojtěch Kotek. Sú tri a spája ich jedno priateľstvo. Energická podnikateľka Minerva, ktorú pred rokmi opustil manžel, ale ona to zvláda viac ako dobre, decentná intelektuálka Mischa, ktorá nedávno opustila manžela a myslí si, že to zvláda, a príťažlivá Claire, ktorú kvôli politickej kariére práve opustil milenec a je jasné, že to nezvláda. Skvelá konverzačná hra z pera významného britského dramatika Arnolda Weskera ponúka inteligentný humor a originálny pohľad do ženského sveta. Divadelné menu, ktoré bude fajnšmekrom určite chutiť.

Maroš Kramár, Filip Blažek a Michal Slaný v réžii Jany Janěkovej sa predstavia v inscenácii Mira Gavrana Vše o mužích. Tragikomédia o mužoch pre ženy, aby ich opäť nepochopili, je o tom, ako muži sami seba vidia, za čo sa hanbia a nehanbia. Alebo ako to dopadne, keď sa testosterón zmieša s citmi a striptízom.

Komédia o milostnom príbehu Hlava v písku, ktorý dojal celé Maďarsko, líči takmer neuveriteľnú lovestory bohatého pôžitkára Ištvána a jeho ženy Enike, ktorí sa spoločne kúpu v šampanskom, strieľajú po sebe, utekajú pred políciou a neznesiteľne si lezú na nervy. A to všetko len preto, že sa milujú až za hrob. Jan Potměšil a Ivana Chýlková sa predstavia v jedinečných komediálnych úlohách, ktoré im boli napísané priamo "na telo".