Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Zomrel Lewis Collins, hrdina kultového seriálu Profesionáli

Lewis Collins Foto: blogspot.com

Po hercovi zostala manželka Michelle a traja synovia.

Los Angeles 28. novembra (TASR) - Vo veku 67 rokov zomrel Lewis Collins, hviezda obľúbeného britského televízneho krimiseriálu Profesionáli. Oznámil to jeho agent, na ktorého sa dnes odvolala internetová stránka britskej spravodajskej stanice BBC.

Herec, ktorý v kultovom seriáli zo 70. rokov minulého storočia stvárňoval ochrancu zákona Bodieho, zomrel v kalifornskom Los Angeles po päťročnom boji s rakovinou.

Jeho partnerom v seriáli Profesionáli bol ďalší "sympaťák", herec Martin Shaw, ktorý stvárňoval Doyla.

Agent zosnulého uviedol: "Zomrel pokojne vo svojom dome v Los Angeles, obklopený rodinou. Žiadame o rešpektovanie súkromia v tomto veľmi smutnom období."

Po hercovi zostala manželka Michelle a traja synovia.

Dej Profesionálov tvorili dobrodružstvá fiktívnej jednotky pre boj proti zločinnosti, nazvanej CI5.

Seriál televízie ITV sa stal obrovským hitom v 70. rokoch a začiatkom 80. rokov. Ku Collinsovým ďalším pozoruhodným úlohám patrí postava kapitána SAS (Britskej špeciálnej výsadkovej jednotky) Petra Skellena v akčnom filme Who Dares Wins (1982).

Jeho herecký kolega Shaw, čiže Doyle, uviedol, že ho správa o smrti spoluhviezdy naplnila smútkom.

"Strávili sme spolu pri nakrúcaní Profesionálov veľmi náročné štyri roky a podieľali sme sa tak na tvorbe programu, ktorý sa stal ikonou britskej televízie," povedal Shaw.

"Mnoho ľudí si ho bude pamätať ako súčasť svojho detstva a jeho fanúšikovia budú za ním smútiť. Vyjadrujem jeho rodine svoju lásku a sústrasť a tomu veľkému množstvu ľudí, ktorým bude chýbať," dodal Shaw.