Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Archeológovia objavili prvý fenický lis na víno

Ilustračná snímka Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Víno malo pre Feničanov vysokú hodnotu a používalo sa aj pri náboženských obradoch.

Bejrút 18. septembra (TASR) – Spoločný tím libanonských a nemeckých archeológov odkryl na juhu Libanonu 2600-ročný fenický lis na víno. Oznámila to vo štvrtok profesorka Helene Saderová z Americkej univerzity v Bejrúte.

„Ide o veľmi významný objav, keďže je to prvý archeologický dôkaz fenického vínneho priemyslu v Libanone. Umožňuje nám to lepšie porozumieť fenickému hospodárstvu," uviedla Saderová, členka archeologického tímu.

„Mali sme písomný dôkaz o fenickom víne z mesta Byblos (na severe Libanonu) a mesta Sajdá (na juhu krajiny), ale teraz máme v rukách archeologický dôkaz o produkcii vína vo Fenícii," uviedla ďalej vedkyňa, ktorú cituje tlačová agentúra DPA.

Prieskum sponzorovala Americká univerzita v Bejrúte, nemecká Univerzita v Tübingene a Nemecký archeologický ústav v Berlíne.

Lis na víno bol objavený na lokalite Tal al-Burák, južne od prístavného mesta Sajdá.

„Miesto nálezu bolo obklopené z juhozápadnej a juhovýchodnej strany 2,5 metra širokou terasovou stenou. Južne od jednej z týchto stien sme našli dobre zachovaný lis na víno. Miesto bolo vybudované na svahu kopca," uvádza sa vo vyhlásení Univerzity v Tübingene.

Na rozsiahlych plochách okolo lokality Tal al-Burák sa pestovalo hrozno. Odborníci sa domnievajú, že víno sa tu vo veľkom dorábalo niekoľko storočí. Víno malo pre Feničanov vysokú hodnotu a používalo sa aj pri náboženských obradoch.