Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Líder Smola a Hrušky Jozef Kramár vydáva sólový singel Plamene

Smola a Hrušky, archíévna snímka. Foto: smolaahrusky.sk

Jedným z impulzov sólového projektu je viac ako trojročná práca na dokumentárnom filme 0:52, ktorý je z basketbalového prostredia.

Bratislava 20. marca (TASR) - Po viac ako 20 rokoch na scéne a desiatkach skladieb, ktoré Jozef Kramár napísal pre domovskú skupinu Smola a Hrušky aj iných umelcov, vychádza jeho prvá sólová skladba Plamene, v ktorej sa prezentuje pod umeleckým menom Spoko. TASR informoval manažér Martin Hlavatý.

Jedným z impulzov sólového projektu je viac ako trojročná práca na dokumentárnom filme 0:52, ktorý je z basketbalového prostredia. Približuje nielen návrat Spoka ako kedysi dlhoročného hráča pod domáce koše, ale aj dramatický priebeh a pozadie klubu v Spišskej Novej Vsi, prepletený výraznými postavami a príbehmi osobností zo športovej i hudobnej scény. Počas tvorby tohto dokumentu zložil Spoko skladby, ktoré sú svojou emóciou a výpoveďou odlišné v porovnaní s tým, čo produkuje jeho kapela.



„Chcel som ukázať viac z mojej duše. Dlho som váhal, či má zmysel začínať prakticky odznova nový projekt, obzvlášť, keď sa nám so skupinou darí a pracovne aj ľudsky si rozumieme. Prehrabal som šuplíky, v ktorých mám desiatky nápadov a skladieb, ktoré potrebovali dozrieť, a teraz prišiel ten správny čas. Ďalším impulzom boli kolegovia z branže, zvukári či producenti, ktorí ma dlhodobo presviedčali, že by som mal ukázať aj inú tvar môjho umeleckého prejavu a využiť potenciál svojho hlasu. Pamätám si na moment, keď som púšťal dlhoročnému kamarátovi, ktorý pôsobí ako hudobný manažér, demo skladby, zložené pre duo Alžbeta a Júlia. Vyberali sme pre nich singel a on sa ma opýtal, kto spieva na tej nahrávke. Odpovedal som mu s malou dušičkou že ja. Oslovilo ho to a mňa výrazne nakoplo, keď podotkol, že spevákov s mojou farbou hlasu a uveriteľnosťou je málo a mal by som tie skladby nahrať sám,“ opisuje svoje pocity a prvé signály od okolia Jozef Spoko Kramár.

Prvý videoklip k singlu Plamene sa nakrúcal v Kanade, v magickej prírode a okolí rieky Niagara. Za výbornou prácou s kamerou a vizuálnou poéziou výsledného klipu stojí Martin Krestián Documentary. Video vzniklo práve počas nakrúcania ďalších scén do spomínaného filmového dokumentu, ktorého príbeh zavial tvorcov až za Atlantický oceán.

Na skladbe Plamene sa hudobne podieľal aj Spokov kolega z kapely Smola a Hrušky Matúš Miženko, ktorý nahral trúbky, zbory naspievala Blanka Richnavská, mixáž a zvuk mal na starosti Pavol Fecík z nahrávacieho štúdia Recording Studio 11.11. Spoko aktuálne pracuje na ďalších skladbách pre svoj sólový projekt, z ktorého plánuje vydať EP a odohrať pár exkluzívnych koncertov s hosťami.