Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Lídrovi metalovej kapely udelili pokutu za urážku náboženského cítenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Adam Darski, líder skupiny Behemoth, vyvolával kontroverzie už predtým, napríklad keď počas koncertu roztrhol kópiu biblie.

Varšava 17. februára (TASR) - Poľský súd v utorok nariadil frontmanovi heavymetalovej kapely Behemoth zaplatiť pokutu za zverejnenie fotografie nohy, ktorá šliape po obrázku Panny Márie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. 

Adam Darski známy ako "Nergal" bol uznaný za vinného z urážky náboženského cítenia a bol odsúdený na zaplatenie pokuty vo výške 15.000 zlotých (3.336 eur). Okrem toho musí známy muzikant zaplatiť 3.500 zlotých za súdne trovy.

V tomto a podobných prípadoch čelí poľský zákon o urážke náboženského cítenia kritike za obmedzovanie slobody prejavu. Darski sa proti rozhodnutiu odvolal, preto bude nasledovať súdny proces, informovala agentúra PAP odvolávajúc sa na vyjadrenia hudobníkovho právnika. 

Vyšetrovanie príspevku, ktorý bol v roku 2019 uverejnený na Facebooku, odštartovali sťažnosti dvoch ultrakonzervatívnych skupín - Ordo Iuris a Spoločnosti vlastencov.

Darski vyvolával kontroverzie už predtým, napríklad keď počas koncertu roztrhol kópiu biblie. Jeho kapela, ktorá bola založená v roku 1991, je známa tým, že využíva pohanské a satanské obrazy a patrí k žánru "extrémneho metalu". Jeden z najslávnejších albumov kapely sa volá "The Satanist".

Ak bude Darskému dokázaná vina, hrozí mu až dvojročné väzenie. 

Titulné strany tlače plnia aj iné prípady. V meste Plock sú súdené tri aktivistky za práva homosexuálov za držanie plagátu s Pannou Máriou, ktorej svätožiara má farbu dúhy. 

Poľsko je prevažne katolíckou krajinou a politika vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) je v súlade s katolíckym učením. 

Na základe rozhodnutia ústavného súdu platí v krajine takmer úplný zákaz potratov s výnimkou prípadov znásilnenia, incestu či ohrozenia matky, čo vyvolalo celonárodné protesty.