Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

Liptovské múzeum dalo zreštaurovať Portrét dámy v hermelínovom plášti

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Do zbierok múzea dielo darovala rodina z Paludze v septembri roku 1947.

Ružomberok 1. júna (TASR) - Liptovské múzeum dalo zreštaurovať Portrét dámy v hermelínovom plášti. Figurálnu maľbu mladej ženy v slávnostnom oblečení z obdobia okolo roku 1750 namaľoval neznámy autor olejomaľbou na plátne. TASR o tom vo štvrtok informoval marketingový manažér Liptovského múzea Viktor Mydlo.

Do zbierok múzea dielo darovala rodina z Paludze v septembri roku 1947. "Analýzou stavu umeleckého diela sa zistilo, že maľba bola v minulosti podrobená reštaurátorským zásahom vrátane rozsiahlych olejových premalieb. Navyše, obraz bol v minulosti nevhodným spôsobom dublovaný na nové plátno, čo spôsobilo jeho ďalšie poškodenie," priblížil Mydlo. Okrem poškodení z neodborných zásahov maľba obsahovala nános sedimentov a prachu, ktoré podľa marketingového manažéra vznikli pravdepodobne nevhodnou manipuláciou s dielom.

Prvotné reštaurátorské zásahy odhalili aj poškodenia fyzikálneho charakteru, najmä trhliny. Tiež poškodenie spôsobené hrdzavením klincov, dieru v plátne a reznú ranu, ktorá sa nachádzala v tvárovej časti diela. "Z diela bolo odstránené hrubé dublované plátno vrátane lepiacej hmoty. Následne chýbajúce miesta pôvodného plátna doplnili novým plátnom. Pôvodnú maliarsku vrstvu stabilizovali, zabezpečili a reštaurátorka pristúpila k odstraňovaniu rozsiahlych premalieb, retuši a napnutiu na nový podrám," uviedol Mydlo.

Cena odborných zásahov predstavovala 3500 eur. Liptovské múzeum na ich realizáciu použilo zdroje získané z Fondu na podporu umenia a príspevok od zriaďovateľa, Žilinského samosprávneho kraja.