Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Kultúra

Liptovské Sliače z čias minulých pripomenula výstava Ľ. Ondrejku

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Zo súkromnej zbierky Ondrejku vybrali a vystavili 60 fotografií.

Liptovské Sliače 16. novembra (TASR) - Liptovské kultúrne stredisko (LKS) pripravilo autorskú výstavu Ľudovíta Ondrejku pod názvom Pamätnica Liptovských Sliačov v jeho rodnej obci. Autor bol dlhoročný kronikár obce, člen folklórnej skupiny Sliačanka, nadšenec fotografovania rôznych udalostí, osobností i dokumentovania bežného života. TASR o tom informovala odborná metodička LKS Jana Veselovská.

Zo súkromnej zbierky Ondrejku vybrali a vystavili 60 fotografií. "Fotografie z 50. až 70. rokov minulého storočia zachytávajú pohľad na život v obci, ulice a staré domy, pracujúcich ľudí, hasičov, majáles, ale aj obrazy z tradičného stavania májov," priblížila Veselovská. Dodala, že výstava priniesla obyvateľom obce možnosť zaspomínať si na časy minulé. Mnohí návštevníci podľa jej slov objavili na záberoch svojich rodinných príslušníkov, ako aj vzácne okamihy zo života dediny.

Začiatkom novembra urobili aj komentovanú prednášku pre deti z tamojšej Základnej školy Jozefa Hanulu. "Vďaka vzácnej archívnej a dokumentačnej práci Ľudovítova Ondrejku môžu aj tí najmenší spoznávať život obce z minulosti. Zozbieraný materiál je nevyčísliteľným pokladom pre súčasnosť, ale aj pre ďalšie generácie Liptovských Sliačov," zdôraznila odborná metodička LKS.