Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Priestory Tatrína v Liptovskom Mikuláši budú modernejšie

Ilustračné foto. Foto: TASR – Veronika Klusková

Oficiálne otvorenie majú naplánované v septembri pri príležitosti osláv Hodžovho narodenia. Expozícia je aj počas prác prístupná verejnosti bez obmedzenia.

Liptovský Mikuláš 29. júna (TASR) – Priestory expozície Tatrín v Liptovskom Mikuláši prechádzajú obnovou. Po novom budú mať bezbariérový prístup, modernejší interiér a pribudne aj interaktívna prezentácia. Novinky odovzdajú do užívania návštevníkom do blížiacich sa osláv 210. výročia narodenia Michala Miloslava Hodžu. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Doterajšiu gumenú podlahu pri vstupe nahradí drevo a kameninový prechod. „Zároveň odstránime všetky prahy, čím sa objekt stane prístupný aj pre telesne znevýhodnených návštevníkov. V interiéri vymeníme obrazy, Hodžovu izbu prerobíme tak, že návštevník sa systematicky, cez portréty a príbehy, zorientuje v slovenskom národnom obrodení. Stavebné práce chceme ukončiť ešte počas letnej sezóny," uviedol riaditeľ Múzea Janka Kráľa, pod ktoré expozícia spadá, Jaroslav Hric.

Oficiálne otvorenie majú naplánované v septembri pri príležitosti osláv Hodžovho narodenia. Expozícia je aj počas prác prístupná verejnosti bez obmedzenia.

Stará evanjelická fara (Hodžova fara) približuje 40. roky 19. storočia, vznik a priekopnícku činnosť spolku Tatrín, predchodcu Matice slovenskej, prípravu a vyhlásenie prvého národno-politického programu Slovákov – Žiadostí slovenského národa. Fara bola svedkom pôsobenia osobností, akými boli kňazi Matúš Blaho, Michal Miloslav Hodža a Jur Janoška.