Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa začali Literárne mosty Slovensko – Srbsko

Spolok slovenských spisovateľov usporiadal 3. júla 2015 podujatie s názvom Literárne mosty Slovensko – Srbsko v Letnej čitárni U červeného raka na Michalskej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovensko-srbské kultúrne a spoločenské styky sú veľmi intenzívne.

Bratislava 3. júla (TASR) - Spolok slovenských spisovateľov usporiadal dnes podujatie s názvom Literárne mosty Slovensko – Srbsko. Kolokvium o slovensko-srbských literárnych vzťahoch prebiehalo v Klube slovenských spisovateľov na Laurinskej ulici v Bratislave.

„Stretávame sa na základe dohody, ktorú máme uzatvorenú. V prvej časti, ktorá je pred záverom, sa pozrieme a posúdime slovensko-srbské literárne aj kultúrne vzťahy, najmä v súvislosti s významnými výročiami, v našom prípade 200. výročím narodenia Ľudovíta Štúra, jeho vzťah ku kniežaťu Obrenovičovi. Pozornosť upriamime aj na nové vydania prekladovej literatúry, slovenskej do srbčiny a opačne. Vyšli vzácne výbery z diela prvej dámy vojvodinskej poézie Viery Benkovej, budeme túto knihu prezentovať, ako aj zbierku našej mladej poetky Mirky Dudkovej, ako dve autorské generačné podoby vývoja slovenskej poézie,“ povedal pre TASR predseda Spolku slovenských spisovateľov Miroslav Bielik.



Literárne mosty budú pokračovať od 18.00 h v Letnej čitárni U červeného raka na Michalskej ulici Večerom poézie popredných súčasných srbských básnikov i slovenských spisovateľov a poetiek žijúcich v Srbsku.

V programoch účinkujú Radomir Andrič, predseda Združenia spisovateľov Srbska, Miroslav Bielik a hostia – Dragan Jovanovič Danilov, Jeremija Lazarevič, Viera Benková, Martin Prebudila, Vladimír Valentík, prof. Michal Harpáň, ako aj v Bratislave žijúci Miroslav Demák a Miroslava Dudková. Program pripravil Spolok slovenských spisovateľov na základe dohody o spolupráci so Združením spisovateľov Srbska s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

„Vo večernom programe chceme predstaviť súčasnú poéziu popredných srbských spisovateľov na čele s predsedom Združenia spisovateľov Srbska Radomirom Andrićom a predstaviť tvorbu našich slovenských autorov, žijúcich v Srbsku, ktorí píšu po slovensky aj po srbsky. Pri tejto príležitosti odovzdá Spolok slovenských spisovateľov aj výročné ceny za rok 2014. Program pokračuje v sobotu (4.7.) sympóziom v Ivanke pri Dunaji. Zavítame aj na Devín, pretože s predsedom Andričom máme v príprave spoločný projekt predstaviť poéziu podunajských autorov,“ dodal Miroslav Bielik.

Slovensko-srbské kultúrne a spoločenské styky sú veľmi intenzívne. Ich korene tiahnu ešte od konca 14. storočia, keď sa prví Srbi začali sťahovať na Slovensko. Na porozumenie Srbsko-slovenskej spolupráce je potrebné siahnuť hlboko do dejín a sledovať často zložité hospodárske, politické a spoločenské vzťahy cirkevných hodnostárov na začiatku, neskôr šľachticov až po mladých študentov, vďaka ktorým sa začínajú intenzívne kultúrne styky dvoch národov, ktoré v bohatej miere pretrvávajú do dnešných dní.