Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Literárnemu Zvolenu dominovali tento rok ženy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Literárny Zvolen je celoštátna súťaž literárnej tvorby neprofesionálnych autorov a je určená autorom od 15 rokov.

Zvolen 20. augusta (TASR) - Hlavnú cenu v celoštátnej súťaži literárnej tvorby Literárny Zvolen 2022 získala v kategórii próza Anna Valentová. V kategórii poézie porota udelila hlavnú cenu Dorote Hinštovej. TASR o tom informovala riaditeľka Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene Milota Torňošová.

"V novej kategórii žánrová próza, kde bola možnosť zapojiť sa s poviedkami v žánroch sci-fi, fantasy alebo horor, si hlavnú cenu odnáša Kamila Pribišová," doplnila Torňošová. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 123 autorov, z toho 67 do kategórie poézia, 53 autorov do kategórie próza a 22 autorov do žánrovej poézie.

Literárny Zvolen je celoštátna súťaž literárnej tvorby neprofesionálnych autorov a je určená autorom od 15 rokov. Hlavným cieľom súťaže je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecký rast kolektívov i jednotlivcov.

Vyhlasovateľom a odborným garantom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR. Organizátormi sú Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene, Národné osvetové centrum a mesto Zvolen. Spoluorganizátorom je Literárne informačné centrum.

Literárny Zvolen je spojený s dlhoročnou tradíciou, ku ktorej patrí aj odborné hodnotenie všetkých prihlásených textov. Súčasťou vyhodnotenia sú tvorivé dielne, sprievodný program a rozborový seminár. Víťazné práce budú zverejnené v zborníku.