Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Literárny fond ocenil osobnosti divadla, rozhlasu a zábavného umenia

Na snímke pedagogička a bývalá sólistka Baletu Slovenského národného divadla Danica Pilzová si preberá ocenenie za celoživotné dielo na slávnostnom odovzdávaní Cien za celoživotné dielo a výročných cien v oblasti divadla, dabingu, rozhlasu, televízie a teatrológie v Bratislave v pondelok 28. novembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Choreografia a réžia inscenácie Extáza/Obrazy o nej priniesla ocenenie Andrejovi Petrovičovi, Robert Roth uspel s postavou Thomasa Jerome Newtona v inscenácii hry Lazarus.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Ceny za celoživotné dielo a výročné ceny Literárneho fondu (LF) v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia odovzdali v pondelok oceneným umelcom. V bratislavskom Zichyho paláci si ich prevzali osobnosti divadelnej, dabingovej, rozhlasovej, televíznej i teatrologickej tvorby.

Cenu za celoživotné dielo získali odborníčka na umelecký prednes, recitátorka, vysokoškolská pedagogička, lektorka a publicistka Jaroslava Čajková, herec Alexander Kučerenko, baletka a tanečná pedagogička Danica Pilzová, herec Vladimír Rohoň, herec a pedagóg Ivan Romančík, herečka Oľga Solárová, korepetítorka a čembalistka Milada Synková a herec Ivan Béla Vojtek. Za celoživotný prínos k rozvoju televíznej, rozhlasovej, divadelnej a literárnej tvorby na Slovensku ocenili autorku prekladov a úprav slovenských dialógov audiovizuálnych diel Alexandru Ruppeldtovú, za výrazné pozdvihnutie úrovne slovenského dabingu dramaturgičku Alenu Vašečkovú, za oblasť rozhlasu získal ocenenie autor a režisér rozhlasových relácií a hier Jaroslav Rozsíval.

Výročné ceny v sekcii divadlo získali Branislav Bačo za postavu Európana v inscenácii hry Dejiny Európy, Eva Bodorová za postavu Alžbety v inscenácii opery Roberto Devereux. Ocenenie LF patrí aj Jurajovi Ďurišovi za postavu Faraóna v muzikáli Jozef a jeho zázračný farebný plášť s prihliadnutím na postavu Karieristu v hre Kutlochy a postavu Jona v komédii Láska, sex a dane.

Literárny fond ocenil aj Slavomíru Fulinovú za postavu Vdovy v inscenácii Banícke vdovy. Mária Knoppová získala cenu za postavu Estragona v inscenácii hry Čakanie na Godota s prihliadnutím na postavu Anička v hre Ženský zákon, Ľubomír Mindoš za postavu Tatka v inscenácii hry Láska k bližnému s prihliadnutím na postavu Petra v hre Červená kalina. Branislava Mosného ocenili za postavu Roberta Castlea v inscenácii hry Pomalý svet Roberta Castlea a Milana Ondríka za postavu Proctora v inscenácii hry Salemské bosorky.

Choreografia a réžia inscenácie Extáza/Obrazy o nej priniesla ocenenie Andrejovi Petrovičovi, Robert Roth uspel s postavou Thomasa Jerome Newtona v inscenácii hry Lazarus. Výročnú cenu LF získala aj Marta Sládečková za postavu Margity v inscenácii hry Posledná barónka. Svetozára Sprušanského ocenili za réžiu inscenácie hry Jánošík, Lukáša Timuľaka za choreografiu baletu TWO z predstavenia Fashion Ballet '22. Ocenenie LF patrí aj Alžbete Vrzgulovej za réžiu inscenácie Ponížení a krvilační. Získal ho tiež Boris Zachar za postavu Pozdnyševa v inscenácii hry Kreutzerova sonáta/čia vina.

V oblasti televíznej tvorby získal cenu David Hartl za postavu Jozefa Maka vo filme Jozef Mak, Jána Koleníka ocenil LF za postavu Andreja Fabiána v seriáli Druhá šanca. Ocenenie v oblasti dabingu získala Miroslava Brezovská za preklad a dialógy šesťdielneho historického seriálu Sisi s prihliadnutím na mimoriadne náročnú prácu na špecifickom animovanom seriáli Údolie Muminovcov. Elenu Grohovú ocenili za preklady a dialógy k seriálu New Amsterdam II s prihliadnutím na prácu na dialógoch filmov Ako mačka na diaľnici, Moja dcéra na úteku. Katarína Valentková získala cenu za preklad a slovenské dialógy diela Nebo je pre všetkých s prihliadnutím na dielo Temná tvár Brooklynu. Ocenenie za prácu v dabingu patrí aj Renáte Rundovej za postavu Bazeová v seriáli Blue Bloods XII. (Spravodlivosť v krvi).