Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Realista a dramatik Tajovský mal blízko k ľudu, nechýbal mu humor

Bez popisu Foto: TASR/Archív

Jozef Gregor Tajovský sa narodil v Tajove 18. októbra 1874.

ajov/Bratislava 18. októbra (TASR) – Prozaik a dramatik Jozef Gregor Tajovský je predstaviteľom druhej vlny slovenského literárneho realizmu. Dnes si pripomíname 140. výročie jeho narodenia. Jozef Gregor Tajovský sa narodil v Tajove 18. októbra 1874.


Písal pravdivo a kriticky, nechýbal homor

Tajovský mal dar zachytiť realitu nielen pravdivo a kriticky, ale aj so zmyslom pre humorné situácie. Bol autorom úsmevných krátkych spoločensko-kritických próz, národná uvedomelosť mu umožnila stať sa dramatikom našich národných dejín. Debutoval poviedkami. Najlepšie krátke prózy s tematikou života typických postáv najchudobnejších vrstiev vytvoril v prvom desaťročí 20. storočia. Poviedky Maco Mlieč, Apoliena, Mamka Pôstková, Mišo a iné vyšli v zbierkach Rozprávky pre ľud a Besednice. Zbierkami Spod kosy, Tŕpky a Slovenské obrázky sa zaradil do centra literárneho diania. V období po prvej svetovej vojne sa venoval najmä spracovaniu vojnových motívov a zážitkov z pôsobenia v Rusku.

Tvoril modernú realistickú drámu

Súčasne sa stal spolutvorcom modernej realistickej drámy. Debutoval fraškou Jej budúci, ale až folklórne ladenou veselohrou Ženský zákon získal úspech u kritiky a publika. V predvojnovom období podčiarkoval psychologickú črtu, napríklad v drámach Matka, Nový život, Hriech. Vyvrcholením jeho dramatiky je hra Statky-zmätky, v ktorej kritizuje chamtivosť a mamonárstvo spoločnosti.

Pokus o cyklus národných drám


V medzivojnovom období sa pokúsil vytvoriť cyklus národných drám zo slovenských dejín. Z nich najlepšia je historická hra Smrť Ďurka Langsfelda, zobrazujúca smrť jedného z martýrov slovenského povstania z rokov 1848-1849.

Tajovského dramatické práce sú od svojho vzniku až dodnes súčasťou repertoára slovenských profesionálnych i ochotníckych divadiel. Venoval sa aj politickej a kultúrnej publicistike.

Spomienky na starého otca

Jozef Gregor Tajovský vyrastal v Tajove u starého otca, spomienky na detstvo tvoria významnú časť jeho spisby. Ako absolvent učiteľského ústavu v Kláštore pod Znievom učil v rôznych obciach na Slovensku. Miesta striedal pre nezhody s vrchnosťou, pretože sa netajil svojím národnostným zmýšľaním. Počas štúdií na pražskej obchodnej akadémii sa stal členom spolku Detvan a zblížil sa s hlasistami a českými realistami.


Bankový úradník


Po štúdiu v Prahe sa živil ako bankový úradník v Martine, Prešove, v rumunskom Nadlaku. Bojoval v prvej svetovej vojne, ako politicky podozrivý bol odvedený na ruský front, kde sa dostal do zajatia. Po roku 1919 krátko pôsobil v Martine, potom odišiel do Bratislavy, kde žil a literárne tvoril až do smrti. Spolu s manželkou, známou v literárnom svete ako Hana Gregorová, podporovali začínajúcich autorov.

Jozef Gregor Tajovský zomrel 20. mája 1940 v Bratislave vo veku 65 rokov.

V máji 2014 sa v Tajove uskutočnila spomienková slávnosť pri príležitosti 140. výročia narodenia Jozefa Gregora Tajovského. V obci sa nachádza stála expozícia Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského v Tajove, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie múzeá na Slovensku.