Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

LITERA FEST 2022: Podujatie otvoria vernisážou komiksu Radostná správa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Litera fest sa koná v Bratislave po 17. raz, ako avizujú organizátori, vo svojom programe otvára témy a kladie otázky, na ktoré sa niekedy ťažko hľadajú odpovede.

Bratislava 20. júna (TASR) - Najlepšie slovenské prozaické knihy, ktoré vyšli minulý rok, oslávi litera fest 2022. Multižánrové podujatie, ktorého cieľom je spájať kvalitnú súčasnú literatúru s vizuálnym umením, audiovizuálnou tvorbou alebo hudbou, sa v pondelok začína v Bratislave. Potrvá do 23. júna v kníhkupectve Artforum a v .klube pod lampou.

V programe sa predstavia autori nominovaní na cenu Anasoft litera. Aktuálne to budú Ivana Dobrakovová, Lukáš Onderčanin, Arpád Soltész, Balla, Vanda Rozenbergová, Nicol Hochholczerová, Ivan Medeši, Marek Vadas, Jana Micenková a prostredníctvom audiovizuálneho záznamu aj Stanislav Rakús.

Festival, na ktorom sa stretnú nielen spisovatelia so svojimi čitateľmi, ale aj hudobníci, grafickí dizajnéri, fotografi či filmári, otvoria v kníhkupectve vernisážou komiksu Ďura Balogha a Petra Gärtnera: Radostná správa. "Radostnou správou je aj to, že sa viacerí účastníci diskusií chceli vzdať honorárov, aby sme ich poslali na pomoc Ukrajine, kde je v súčasnosti mnoho spisovateľov v oblastiach, v ktorých sa bojuje, a potrebujú pomoc ľudí aj z našej krajiny," hovorí riaditeľka literárnej ceny Anasoft litera a dramaturgička festivalu Simona Prokopec Fochlerová.

Litera fest sa koná v Bratislave po 17. raz, ako avizujú organizátori, vo svojom programe otvára témy a kladie otázky, na ktoré sa niekedy ťažko hľadajú odpovede. Čo všetko dokáže zniesť odporúčaná literatúra pre mládež? Ohrozujú knihy mravnú výchovu? Môže spôsobiť absencia sexuálnej a vzťahovej výchovy na školách nesprávnu interpretáciu literárneho diela? Aké to je, keď sa na malom Slovensku objavia v knihách skutočné postavy?

Na základe akých kritérií porota zo stoviek kníh vyberá práve desiatku nominovaných na literárnu cenu Anasoft litera, dostanú návštevníci festivalu odpoveď v rámci diskusie s riaditeľkou literárnej ceny a členmi odbornej poroty.

Kompletný program festivalu nájdu záujemcovia na www.anasoftlitera.sk.