Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Hlavnú cenu súťaže Poviedka 2013 Asseco solutions získal M. Grajciar

Porota zároveň udelila aj deväť prémií.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Marek Grajciar zo Sebechlieb sa stal laureátom hlavnej ceny literárnej súťaže Poviedka 2013 Asseco solutions, ktorú vyhlasuje OZ literarnyklub.sk v spolupráci so spoločnosťou Asseco solutions. Slávnostné odovzdávanie cien finalistom sa uskutočnilo dnes večer v bratislavskom KC Dunaj.

Marek Grajciar získal ocenenie za poviedku Nevyhnutnosť možnosti. Porota pri posudzovaní vyzdvihla spontaneitu fabuly, ľahko ironického rozprávača a sviežo zúfalého hrdinu. „Témou poviedky je situácia v živote človeka, ktorá zmení jeho pohľad, je o momente, keď je veľmi ťažké určiť, ktorý krok v našom živote spôsobí to, že sa náš život uberie nejakým smerom. Človek má niekedy pocit, že robí všetky veci správne, a nakoniec to aj tak vedie k niečomu zlému. Potom sa často pýta, kde urobil chybu, čo sa nedá vždy určiť,“ povedal po prevzatí ocenenia pre TASR.

Marek Grajciar (*1983) vyštudoval masmediálnu komunikáciu a reklamu na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, rok pracoval a potom sa rozhodol pre ďalšie štúdium, tentoraz pre scenáristiku a dramaturgiu na FAMU v Prahe. Publikovať začal až po dvadsiatke, o prvé literárne dielka sa pokúšal už na základnej škole.

Porota zároveň udelila aj deväť prémií. Medzi ocenenými prémiou je aj viacnásobný finalista súťaže Ladislav Kravčík. Tohoročnými finalistami sa stali autori nasledujúcich príspevkov: R.E.M (Man Seger, *1990, Bratislava), Sto milisekúnd samoty (Róbert Šuhada, *1984, Mníchov), Sarcophaga ex machina (Ján Kvapil, *1960, Bratislava), Poviedka z diára (Radoslav Selecký, *1980, Topoľčany), Po maďarsky je to Fekete farkasok (Peter Pečonka, *1990, Moldava nad Bodvou), Krátka poviedka o vôni, ktorá sa nikdy nestratí (Edmund Safanovič, *1978, Poprad), Voľba (Ladislav Kravčík, *1967, Prešov), Vlastne sa nič nestalo (Pavel Knapko, *1988, Banská Bystrica) a Gejza (Dáša Krištofovičová, *1988, Nitra).

Literárnu súťaž vyhlásili organizátori 12. júla tohto roku na festivale Pohoda. Uzávierka príspevkov bola 31. augusta. V poradí 17. ročníka Poviedky sa zúčastnilo 214 autorov zo Slovenska a zahraničia (Veľká Británia, Francúzsko, Belgicko, Bulharsko, Rakúsko, Nemecko, Česko), všetkých vekových kategórií. Ich práce hodnotila odborná porota v zložení: literárny kritik Radoslav Matejov (predseda), literárna vedkyňa Veronika Rácová a literárny vedec Karol Csiba. V rámci večera bol predstavený aj zborník ocenených poviedok z práve ukončeného ročníka.