Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

KNIŽNÉ NOVINKY: Možno vás zaujme historický román či príbeh W. Allena

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Svetoznámy filmový režisér, spisovateľ a herec Woody Allen prináša úprimný príbeh svojho búrlivého života v životopisnej knihe Mimochodom.

Bratislava 6. júna (TASR) – Novinky z oblasti historického príbehu a románu, životopisnej knihy či románu pre mladých čitateľov z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v posledných dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Česká autorka píšuca pod menom Jakuba Katalpa prichádza s románom Zuzanin dych. Sú traja, spočiatku deti. Neskôr sa všetko zmení, ona miluje jedného z nich, ju milujú obaja. Zuzana Liebeskindová je dcéra cukrovarníka. Zuzana začne dospievať až počas nemeckej okupácie. Keďže má židovský pôvod, jej osud je predurčený. Transport, koncentrák. Zuzanini priatelia Hanuš a Jan zostávajú v Holašoviciach. Ich cesty sa však rozchádzajú. Po vojne sa Zuzana vracia z koncentračného tábora, ale straty sú väčšie, než čakala.

Svetoznámy filmový režisér, spisovateľ a herec Woody Allen prináša úprimný príbeh svojho búrlivého života v životopisnej knihe Mimochodom. Rozpráva o detstve v newyorskom Brooklyne, o autorských začiatkoch vo varietnom programe Sida Caesara, o spolupráci s velikánmi komédie, o tom, ako sa zo stand-up komika stal všeobecne uznávaný a úspešný umelec. S jedinečnou allenovskou eleganciou a humorom hovorí o svojom vstupe na pole filmovej tvorby. Venuje sa aj svojim manželstvám, láskam a priateľstvám. Hovorí o džeze, o knihách aj divadelných hrách.

Posledný ples v Prešporku je historický román Michaely Važanovej. Odohráva sa v osemnástom storočí za vlády Jozefa II. Panovník, známy svojimi reformami, rozprúdil v Uhorsku život šľachty aj bežných ľudí. Pokojné panstvo Pod lesom zasiahne náhla tragédia, keď jeho majiteľ gróf Samuel príde o manželku a novonarodeného syna. Grófov smútok sa snažia rozptýliť švagriná Lujza, sama poznačená osudom, a priateľ Jozef Erdődy.

Ameliina dobrodružná cesta je názov románu pre mladých od americkej autorky Ashley Schumacher. Osemnásťročná Amelia Griffinová je posadnutá slávnymi Ormanskými kronikami, ktoré napísal mladý a pomerne záhadný autor N. E. Endsley. Práve vďaka jeho knihám sa zoznámila so svojou najlepšou priateľkou Jennou. Amelia a Jenna dostanú príležitosť zúčastniť sa na knižnom festivale, na ktorom vystúpi aj Endsley, a Amelia žiari šťastím. Bude to dokonalý začiatok ich posledných letných prázdnin pred odchodom na vysokú školu. V zlomku sekundy sa však všetko pokazí.