Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Kultúra

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

V edícii Luxusná knižnica vychádza výpravná, viac ako 400-stranová publikácia o skupine Elán. Je to akási biblia Elánu, ktorá obsahuje jedinečné fotografie, materiály, ktoré fanúšik inde nenájde.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Novinky z oblasti hudby, svetových rekordov, súčasnej romance a sci-fi z pera zahraničných aj domácich autorov rozšírili v týchto dňoch ponuku literatúry na pultoch slovenských knižných obchodov.

V edícii Luxusná knižnica vychádza výpravná, viac ako 400-stranová publikácia o skupine Elán. Je to akási biblia Elánu, ktorá obsahuje jedinečné fotografie, materiály, informácie, ktoré fanúšik inde nenájde. V koži viazaná publikácia vložená v elegantnej darčekovej krabici s priloženým DVD s koncertom z pražskej O2 Arény, knihou textov Borisa Filana a vstupenkami na koncert v roku 2024 je najkrajším darčekom pre skalného fanúšika Elánu. O textovú časť publikácie sa postarala novinárka Marcela Titzlová. V knihe sú použité aj texty piesní skupiny Elán.

Jedna z celosvetovo najpredávanejších kníh o rekordoch, Guiness World Records 2024, vychádza teraz v českom jazyku. Sú v nej výkony, pri ktorých sa zatajuje dych. Čitateľ nájde množstvo záznamov, ktoré sa udiali pod vodou, najdobrodružnejších námorníkov či akrobatických morských panien. Tvorcovia nezabudli ani na najrýchlejšie horské dráhy alebo najslávnejších športovcov.

Elena Armas je autorkou súčasnej romance Americký experiment. Rosie Grahamová má problém, vlastne niekoľko. Práve dala výpoveď v dobre platenej práci, aby sa mohla venovať písaniu románov. Potom sa na ňu doslova zrúti strop jej newyorského bytu. Našťastie má náhradný kľúč od bytu svojej najlepšej kamarátky Liny, ktorá je mimo mesta. Rosie však netuší, že Lina už požičala byt bratrancovi Lucasovi, ktorého Rosie niekoľko mesiacov intenzívne sleduje na Instagrame. Lucas navrhne Rosie, aby uňho zostala, kým si nenájde cenovo dostupný podnájom.

Američan Anthony Doerr je autorom sci-fi Mesto v oblakoch. Je rok 1453, Byzantský Konštantínopol obliehajú moslimovia. Osirelá dievčina Anna a zverbovaný mladý pohonič Omeir z útočiacej armády robia všetko, aby sa zachránili. V roku 2020 v americkom Idahu sa chudobný chlapec s hlavou plnou ideálov o spravodlivejšom a zelenšom svete násilne vzoprie spoločnosti a nastraží v knižnici bombu. Nečakane sa však ocitne zoči-voči dobrosrdečnému starcovi, ktorý posledné roky života trávi prekladom strateného a znovuobjaveného starovekého diela.