Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Spisovateľ Remarque písal iba ceruzkou a zbytočné slová gumoval

Nemecký spisovateľ ERICH MARIA REMARQUE Foto: TASR

Dnes si pripomíname 115. výročie jeho narodenia.

Osnabrück/Bratislava 21. júna (TASR) - Nemecký spisovateľ Erich Maria Remarque je predstaviteľom tzv. stratenej generácie, ktorú výrazne ovplyvnila prvá svetová vojna. Dnes si pripomíname 115. výročie jeho narodenia.

Erich Maria Remarque, najúspešnejší nemecký spisovateľ 20. storočia, až do konca života písal ceruzkou a každé zbytočné slovo vygumoval. Vedľa písacieho stola mal gramofón a počas písania si púšťal sladké šlágre sezóny.

Knihu Na západe nič nového napísal za šesť týždňov. O 18 mesiacov už bolo predaných tri a pol milióna výtlačkov. Dielo bolo preložené do 58 jazykov a stalo sa povinným čítaním na stredných školách. Tento protivojnový román otriasol svetom pravdepodobne preto, že jeho autor opísal vlastné zážitky.

Remarque sa narodil v nemeckom meste Osnabrück 22. júna 1898. Syna kníhviazača z Osnabrücku a študenta katolíckeho seminára poslali v júni 1917 na západný front. Už 31. júla 1917 ležal v poľnom lazarete s prestreleným krkom, črepinami v ľavej nohe a pravom ramene. Vojna sa pre neho skončila. V januári 1919 odmietol vyznamenanie a čestnú medailu. Bol pacifistom. Na živobytie si zarábal rôznym spôsobom: ako predavač náhrobných kameňov, učiteľ hry na klavír, reklamný textár na pneumatiky Continental atď. Neskôr pôsobil v rozličných redakciách.

Keď v roku 1930 sfilmovali v americkom Hollywoode jeho dielo Na západe nič nového, honorár pre Remarqua predstavoval astronomickú sumu 100.000 dolárov. V roku 1932 ušiel do Švajčiarska a o rok nato už nacisti pálili jeho knihy. V marci roku 1939 nastúpil Remarque na palubu luxusného parníka Queen Mary, ktorý ho dopravil do New Yorku v USA. Na fotografiách pre časopisy ho vidieť pózovať s hviezdami. V skutočnosti bol však sám a beznádejne zamilovaný do herečky Marlene Dietrichovej. Tá ale mala na neho čas iba vtedy, keď ju nezamestnávali iné aféry.

Remarque mal veľa žien. Miloval veľa, ale vždy diskrétne, v románoch bol priamejší. V tejto súvislosti mu prischlo označenie "Clark Gable literatúry".

V roku 1947 dostal Remarque americké štátne občianstvo, ale už o rok neskôr sa vrátil do svojej vily vo Švajčiarsku spolu s Paulettou Goddardovou, exmanželkou Charlieho Chaplina.

Erich Maria Remarque zomrel 25. septembra 1970 v Locarne vo Švajčiarsku vo veku 72 rokov ako americký štátny občan. Nacisti mu nemecké občianstvo svojho času odobrali a pýcha mu nedovolila vyplniť v roku 1948 ponižujúcu žiadosť o jeho opätovné udelenie.

Cenu mieru Ericha Mariu Remarqua udeľuje jeho rodné mesto od roku 1991 s dvojročnou periodicitou. V jeho rodisku uviedli v roku 2003 svetovú premiéru opernej adaptácie jeho úspešného románu Na západe nič nového.