Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Záhrada Novohradského múzea a galérie sa zaplní keramickými dielami

Novohradské múzeum, archívna snímka. Foto: TASR Ján Siman

Počas aktuálnej letnej sezóny sa múzeum rozhodlo využiť priestor aj na inštaláciu keramických diel z minulých ročníkov, ktoré zostali súčasťou jeho zbierkového fondu.

Lučenec 3. júna (TASR) – Novohradské múzeum a galéria (NMG) v Lučenci otvára v piatok v rámci Víkendu otvorených parkov a záhrad svoju Umeleckú záhradu. Inštalované v nej budú keramické diela viacerých autorov a pre verejnosť bude prístupná do konca letnej sezóny. Pre TASR to za NMG uviedla Diana Lajzová.

Záhrada múzea je pravidelne využívaná na vystavovanie diel umelcov aktuálneho ročníka Medzinárodného keramického sympózia Lučenec – Kalinovo, ktoré NMG každoročne organizuje. Počas aktuálnej letnej sezóny sa múzeum rozhodlo využiť priestor aj na inštaláciu keramických diel z minulých ročníkov, ktoré zostali súčasťou jeho zbierkového fondu.

"Vystavených je sedem diel súčasnej umeleckej keramiky. Od autorov, ako Andrea Čepiššáková, Jozef Sušienka a ďalších," priblížila Lajzová. Ako dodala, záhrada NMG predstavuje tiché verejné priestranstvo priamo v historickom centre Lučenca. Jej súčasťou je aj fontána, ktorá je dielom Jána Korkoša z 80. rokov 20. storočia.

NMG v rámci Víkendu otvorených parkov a záhrad pripravilo i nekomentovanú prehliadku záhrady prostredníctvom historických fotografií. K dispozícii bude tiež "Knižnica v podbrání", kde si budú môcť návštevníci požičať knihu a prečítať si ju v priestoroch záhrady.