Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Lúčnica bude sídliť v Hurbanových kasárňach v centre Bratislavy

Na snímke Umelecký súbor Lúčnica. Foto: Lúčnica - Peter Brenkus

Hurbanove kasárne prešli do majetku Ministerstva kultúry SR v roku 2010.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Umelecký súbor Lúčnica bude mať nové sídlo. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) v stredu podpísala zmluvu o výpožičke priestorov v Hurbanových kasárňach na Kollárovom námestí v Bratislave, prostredníctvom ktorej bude mať Lúčnica prvýkrát vo svojej histórii stále priestory na svoju umeleckú činnosť.

"Konečne sa nám podarilo splatiť starý dlh voči Lúčnici, ktorá desiatky rokov musela rozvíjať svoju činnosť v rôznych, často provizórnych podmienkach. Verím, že poskytnuté priestory pomôžu ešte viac zvýšiť už aj tak skvelú umeleckú kvalitu súboru," uviedla Milanová, ktorá sa zároveň generáciám "lúčničiarov“ poďakovala za pozitívnu energiu, ktorú už desaťročia odovzdávajú širokému publiku.

Hurbanove kasárne prešli do majetku Ministerstva kultúry SR v roku 2010. Po Slovenskej národnej galérii, Ústredí ľudovej umeleckej výroby, Slovenskom centre dizajnu, Slovenskom filmovom ústave a Slovenskom divadelnom ústave bude Lúčnica ďalšou kultúrnou inštitúciou, ktorá bude mať svoje priestory v tomto objekte.

Presídlenie Lúčnice do nevyužitých priestorov Hurbanových kasární v centre hlavného mesta, v rámci ktorých má mať súbor k dispozícii na jednom mieste sálu, šatne i administratívne priestory s technickým zázemím, avizovala už na jeseň 2019 predchádzajúca šéfka rezortu kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).